Sorin Grindeanu, întâlnire cu omologul din Kazahstan. S-a discutat și despre importanța valorificării Portului Constanța

Uniunea Societăților de Expediții din România

Sorin Grindeanu, întâlnire cu omologul din Kazahstan. S-a discutat și despre importanța valorificării Portului Constanța

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, şi omologul său din Republica Kazahstan, Marat Karabayev, aflat într-o vizită oficială în România, au discutat, în 31 ianuarie 2024, despre oportunităţile de cooperare România – Kazahstan, dar si despre importanţa valorificării Portului Constanţa ca nod important de tranzit pentru traficul de mărfuri dinspre statele din bazinului Mării Caspice şi Asia Centrală şi de Sud-Est. Discuţiile au vizat şi cooperarea în domeniul transportului rutier, feroviar, maritim şi aerian.

„Întâlnire constructivă cu omologul meu din Republica Kazahstan, Marat Karabayev, aflat într-o vizită oficială în România! Am discutat despre oportunităţile de cooperare în domeniul transporturilor de mărfuri pentru spaţiul România – Marea Neagră – Regiunea Caucaz – Marea Caspică – Republica Kazahstan, traversat de ‘Coridorul de Mijloc’, care include ‘Ruta Internaţională de Transport Transcaspică (Ruta TITR)’. În acest context, am evidenţiat importanţa valorificării Portului Constanţa ca nod important de tranzit pentru traficul de mărfuri dinspre statele din bazinului Mării Caspice şi Asia Centrală şi de Sud-Est”, se arată într-o postare a ministrului, pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, au fost semnate şi două memorandumuri în cadrul întâlnirii de la Ministerul Transporturilor.

Primul Memorandum de Înţelegere, semnat cu Ministerul Transporturilor din Kazahstan, priveşte cooperarea în domeniul transporturilor şi infrastructurii de transport.
Al doilea memorandum se referă la cooperarea în domeniul investigaţiilor accidentelor şi incidentelor de aviaţie şi a fost semnat între Autoritatea de Investigare şi Analiză a Siguranţei Aviaţiei Civile (AIAS) din România şi Departamentul de Investigare a Accidentelor şi Incidentelor pe Transport al Ministerului Transporturilor din Kazahstan.

Printre participantii la aceasta întrevedere s-au numărat ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, ambasadorul României la Astana, Mădălina Lupu, şi ambasadorul Republicii Kazahstan la Bucureşti, Yerlik Ali.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, ministrul Transporturilor din Republica Kazahstan, Marat Karabayev, s-a aflat într-o vizită oficială în România, la Bucureşti şi Constanţa, împreună reprezentanţii a 20 de companii naţionale şi private de transport şi logistică şi autorităţi de stat.

Delegaţia Republicii Kazahstan, condusă de ministrul Marat Karabayev, s-a deplasat şi la sediul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, unde au fost prezentate companiilor naţionale şi private de transport şi logistică din ambele state programele investiţionale pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din România şi, respectiv, din Republica Kazahstan. În cadrul acestei vizite, partea kazahă a fost informată şi asupra facilităţilor oferite de portul Constanţa.

 

Sursa: https://focuspress.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »