IATA și ICAO extind cooperarea privind standardele pentru transporturile de mărfuri periculoase

Uniunea Societăților de Expediții din România

IATA și ICAO extind cooperarea privind standardele pentru transporturile de mărfuri periculoase

Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) și Organizația Aviației Civile Internaționale (ICAO) și-au extins cooperarea de lungă durată privind stabilirea și implementarea standardelor globale pentru transportul aerian în siguranță al mărfurilor periculoase. Un acord în acest sens a fost încheiat, în ianuarie 2024, la Birourile Executive IATA din Geneva, în timpul unei vizite a Secretarului General ICAO, Juan Carlos Salazar, în cadrul căreia s-a discutat o mai mare colaborare între cele două organizații.

IATA a început să emită îndrumări pentru transportul mărfurilor periculoase pe aeronave încă din 1956 și de atunci actualizează și elaborează standarde. O abordare mai formalizată a acestui subiect a fost adoptată la nivel de reglementare prin adoptarea Anexei 18 ICAO în ianuarie 1984. Aceasta conturează principiile generale pentru transportul internațional de mărfuri periculoase. Instrucțiunile tehnice pentru transportul aerian în siguranță al mărfurilor periculoase amplifică prevederile de bază ale anexei 18 și conțin toate instrucțiunile detaliate necesare pentru transportul internațional în siguranță al mărfurilor periculoase pe calea aerului. În plus, ele oferă statelor îndrumări pentru inspecție și supraveghere.

Pe baza Instrucțiunilor tehnice convenite la nivel guvernamental prin ICAO, IATA lucrează cu industria aviației pentru a dezvolta instrumentele practice aplicabile și recomandările operaționale. Acestea sunt emise ca Reglementări privind mărfurile periculoase și sunt standarde globale aplicabile întregului lanț valoric – producători, expeditori, companii aeriene, expeditori de marfă și operatori la sol. Aceste reglementări includ variații ale operatorului, documente justificative, instrumente, îndrumări și note care sunt esențiale pentru o abordare practică și consecventă a acceptării, inspecției, manipulării și transportului în condiții de siguranță a mărfurilor periculoase pe aeronave.

„Transportul în siguranță al mărfurilor periculoase a devenit o practică comună, datorită respectării stricte a standardelor și liniilor directoare globale. Acordul de astăzi asigură că mărfurile periculoase vor continua să fie manipulate conform celor mai înalte standarde aplicabile la nivel global. În acest sens, IATA își va continua activitatea de advocacy cu părțile interesate cheie pentru a menține o abordare aliniată la nivel global și concentrată practic asupra transportului reglementat de mărfuri periculoase. Acest lucru va duce la lanțuri de aprovizionare mai eficiente și mai robuste, menținând în același timp prioritatea numărul unu a siguranței aviației”, a declarat Willie Walsh, directorul general al IATA.

www.iata.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »