Începând cu 1 aprilie 2025, noul sistem ELO (Obligatory Logistics Envelope) va fi introdus ca parte a unei inițiative Smart Border la granița Franța-Marea Britanie – Ce trebuie să facă transportatorii?

Plicul Logistic Obligatoriu ELO va fi implementat de la 1 aprilie 2025 și va deveni obligatoriu la granița Franța-Marea Britanie de la 1 septembrie 2025 . Noul sistem ELO (Enveloppe Logistique Obligatoire) face parte din Smart Border și își propune să simplifice procedurile vamale, să accelereze vămuirea și să reducă erorile de documentare.
În prezent, atunci când șoferii trec granița folosind sistemul „Smart Border”, aceștia interacționează cu polițiștii de frontieră, răspunzând la întrebări și prezentând documentele necesare.
Unele dintre aceste întrebări și documente pot include:
- Informații despre mărfuri și vehicule : Ce mărfuri sunt transportate? Care este destinația sau punctul final de livrare a mărfurilor?
- Declarații vamale : ați depus declarațiile vamale necesare (cum ar fi ENS sau Declarația sumară de intrare)? Există taxe vamale sau taxe de plătit?
- Documentatia de transport : Puteti furniza scrisoarea de trasura (CMR) sau factura de transport?
- Informații despre șofer și vehicul : Care este numărul de înmatriculare al vehiculului? Care este numele șoferului și numărul permisului de conducere? Aveți permisele sau autorizațiile necesare pentru transportul mărfurilor?
- Întrebări legate de securitate sau de inspecție : Sunt necesare verificări de securitate suplimentare?
Aceste verificări manuale pot consuma mult timp, mai ales în cazurile în care informațiile nu sunt disponibile cu ușurință sau când documentația este incompletă. Odată cu introducerea unor sisteme precum ELO, o mare parte din aceste date vor fi pre-transmise și accesibile digital, simplificând procesul și reducând nevoia unor astfel de intervenții manuale la frontieră.
Așadar, începând cu 1 septembrie 2025, nu va mai trebui să răspundeți la întrebările de orientare la trecerea frontierei, acestea fiind incluse în ELO.
ELO este un instrument digital care consolidează toate documentele vamale necesare într-un singur sistem integrat. Fiecare vehicul, inclusiv camioanele goale, trebuie să aibă un ELO unic (nu există posibilitatea de a crea mai multe subplicuri) care să conțină:
- Declarație ENS,
- Declarații de import, export și tranzit,
- Informații cheie despre mărfurile transportate (facturile și scrisorile de trăsură), inclusiv cele care fac obiectul controalelor fitosanitare și veterinare.
Șoferii vor trebui să prezinte codul de bare ELO la trecerea frontierei, permițând atribuirea automată a vămuirii vehiculului.
Această cerință se aplică doar trecerilor Smart Border și transportului ro-ro. În cele din urmă, fiecare șofer care utilizează aceste puncte de trecere va trebui să scaneze doar două coduri de bare: GMR pentru declarațiile din partea Regatului Unit și ELO pentru declarațiile din partea franceză.
Implementarea ELO (Obligatory Logistics Envelope): funcționare, calendar, domeniu de aplicare și ghiduri pentru operator
- Cum funcționează plicul logistic obligatoriu ELO?
- Crearea ELO – O persoană desemnată (Manager ELO) trebuie să adune toate datele și să creeze ELO online înainte de a trece granița.
Managerii ELO vor trebui să folosească noua interfață ELO și să aibă un cont Prodouane. Ei vor trebui, de asemenea, să adune toate datele de la ceilalți operatori economici din lanțul de aprovizionare necesare creării ELO.
Creatorul ELO trebuie să indice caracteristicile specifice ale mărfurilor transportate (mărfuri acoperite de măsuri sanitare sau fitosanitare, produse SPS, mărfuri în regim TIR/ATA).
După autentificare pe douane.gouv.fr, creatorul ELO va putea consulta progresul mărfurilor peste frontiera inteligentă (combinare/imbarcare/debarcare). Rețineți că nu va exista acces pentru orientarea benzii verde sau portocalie a unității de transport prin intermediul ELO.
- Conectarea declarațiilor – Sistemul consolidează automat toate declarațiile și le atribuie unui singur cod de bare.
- Prezentarea frontierei – Șoferul scanează codul de bare ELO, iar sistemul Smart Border procesează automat vămuirea.
Declarațiile ENS vor fi necesare doar pentru partea de destinație. ENS ar trebui să fie prezentat în sistemul ICS2 pentru partea UE și în sistemul Safety and Security Great Britain pentru partea Regatului Unit.
- Trecerea la ELO
De la 1 aprilie 2025, plicurile logistice existente nu vor mai funcționa, ceea ce face esențială trecerea la noul sistem.
Nu va exista o perioadă de dublă operare: pachetul logistic actual nu va mai fi disponibil după implementarea ELO, la 1 aprilie 2025. Această tranziție trebuie anticipată acum, în special contactând partenerii dumneavoastră pentru a identifica persoana sau entitățile care vor avea toate informațiile necesare pentru a crea un ELO (referințe ENS și informații despre mărfurile încărcate într-un camion).
1 aprilie 2025 – Sistemul ELO este pus la dispoziția transportatorilor într-o fază de testare.
1 septembrie 2025 – ELO devine obligatoriu pentru toate traversările dintre Franța și Marea Britanie.
- Domeniul de aplicare al pachetului logistic obligatoriu (ELO)
Domeniul de aplicare al Obligatory Logistics Envelope (ELO) este strict limitat la frontiera inteligentă dintre Franța și Regatul Unit. Se aplică exclusiv transportului roll-on/roll-off (RO/RO), indiferent dacă este însoțit sau neînsoțit, și indiferent dacă este gol sau plin.
Vă rugăm să rețineți că ELO va fi utilizat numai pentru consolidarea referințelor vamale necesare pentru a trece Brexit Smart Border și nu va integra sau înlocui formalitățile vamale din Regatul Unit. Un GMR va fi în continuare necesar pentru a trece granița Regatului Unit.
- Condiții de utilizare a ELO
Utilizarea ELO pentru camioanele complete care transportă mărfuri acoperite de un ENS va fi posibilă numai pentru operatorii care au migrat la ICS2. Cu toate acestea, va fi posibilă utilizarea ELO fără restricții pentru camioanele goale și pentru exporturile în direcția Franța-Regatul Unit, începând cu 1 aprilie 2025.
Prin urmare, este, de asemenea, necesar să se anticipeze migrarea formalităților de siguranță-securitate în ICS2 pentru a putea utiliza ELO.
- Ce trebuie să facă transportatorii și companiile de transport?
Crearea ELO va avea loc înainte de trecerea frontierei, de către o singură persoană desemnată de diversele părți interesate din lanțul logistic. Managerul ELO va răspunde, de asemenea, întrebărilor referitoare la natura bunurilor acoperite de ELO.
Pregătirea pentru implementarea ELO necesită luarea următorilor pași:
- Numiți un manager ELO– Această persoană va fi responsabilă pentru crearea plicurilor logistice.
- Antrenați-vă echipa– Familiarizați-vă personalul cu noile proceduri pentru a evita problemele de frontieră.
- Integrare cu ENS și ICS2– Sistemul ELO necesită depunerea prealabilă a declarațiilor ENS.
- Suport și resurse disponibile
Pentru a sprijini operatorii în această tranziție, resursele documentare și un ghid al utilizatorului vor fi disponibile în curând pe o viitoare pagină web.
În plus, ELO va fi disponibil în modul DTI și modul EDI. Un ghid de certificare EDI va fi publicat pe măsură ce se apropie implementarea ELO.

- Beneficiile implementării ELO
- Mai puține erori și o ștergere mai rapidă– Sistemul verifică automat datele.
- Transparență mai mare– Capacitatea de a urmări starea expedierii la frontieră.
- Proces mai ușor pentru șoferi– În loc de mai multe documente, este nevoie de un singur cod de bare.
- Rezolvarea potențială a problemei de confirmare a exportului IE599– Sperăm că sistemul ELO va ajuta exportatorii și transportatorii să evite problemele la obținerea confirmării IE599.
Surse: https://www.douane.gouv.fr