Au ajuns în țară primele sisteme de scanare cu raze X pentru inspectarea mărfurilor

Uniunea Societăților de Expediții din România

Au ajuns în țară primele sisteme de scanare cu raze X pentru inspectarea mărfurilor

Primele două scannere cumpărate de România din fonduri europene au ajuns în ţară şi vor fi funcţionale la finalul lunii martie 2024, la Giurgiuleşti şi Albiţa, a anunțat pe 8 februarie Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor.

Lucrurile se mișcă în direcția bună; pe lângă cele două scannere menționate, încă șase sisteme de scanare cu raze X pentru inspectarea mărfurilor vor mai fi disponibile până la finalul anului.

”Transmiteam în decembrie că a fost semnat contractul şi că vom cumpăra din bani europeni 26 sisteme noi de scanare cu raze X pentru inspectarea mărfurilor care intră în ţară. Mulţi se aşteptau probabil la o perioadă de linişte după asta. Ei bine nu, astăzi vă anunţ că s-a făcut deja recepţia pentru două scannere, unul relocabil la Giurgiuleşti şi altul mobil la Albiţa. Ambele vor fi operaţionale la finalul lunii viitoare”, a declarat ministrul Finanţelor pe rețelele sociale.

Marcel Boloș a mai menționat faptul că, pe lângă amplasarea scannerelor în locurile stabilite, procesul mai presupune și realizarea lucrărilor de construcții pentru asigurarea respectării normelor de protecție radiologică în exploatarea echipamentelor.

„Nu ne oprim aici. Astăzi am avut o ședință amplă cu noua conducere a Vămii, în care am vorbit despre mecanismele de combatere a contrabandei și fraudei la frontiere.”, a mai spus Ministrul Finanțelor.

Economedia relata în vara trecută cum România, țară care se vrea în Schengen, are în dotarea vămilor un sistem de scanare vechi din 2005 în Constanța și aceleași 15 sisteme de scanare fără drept de utilizare, nefolosite de șapte ani, iar speranța vine de la PNRR.

 

Sursa: https://economedia.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »