USER, printr-un membru al său, participă la o întâlnire pentru elaborarea Ghidului operațional ICS2 R3 pentru sectorul maritim

Uniunea Societăților de Expediții din România

USER, printr-un membru al său, participă la o întâlnire pentru elaborarea Ghidului operațional ICS2 R3 pentru sectorul maritim

Reuniunea Grupului de experți ICS2 a lansat o invitație către FIATA, la a 4-a reuniune a sa, planificată în perioada 23-24 mai 2023 la București.

FIATA a desemnat uniunea noastră să participe la această întrunire, iar acest lucru se va întâmpla printr-un membru care este comisionar vamal de peste 15 ani, așadar are o experiență bogată în acest domeniu.

După cum deja se cunoaște, Import Control Systems 2 (ICS2) este noul sistem al UE de control al importului de informații avansate despre marfă.  ICS2 sprijină punerea în aplicare a acestui nou regim de reglementare în materie de siguranță și securitate vamală, menit să protejeze mai bine piața unică și cetățenii UE.

ICS2 a fost dezvoltat pentru a fi implementat în trei etape. Prima este în vigoare din 15 martie 2021 și se aplică numai operatorilor poștali și transportatorilor expres. Etapa a doua fost lansată la 1 martie 2023 și este relevantă pentru toți operatorii poștali, transportatorii expres și aerieni, precum și pentru partenerii acestora, cum ar fi casele de expediții. Etapa a treia va intra în vigoare la 1 martie 2024 și va avea impact asupra altor moduri de transport (maritim, rutier și feroviar). Între timp, există unele lucrări pregătitoare în jurul acestei ultime versiuni.

FIATA, prin Institutul său Vamal (CAI), împreună cu Organismul Consultativ de Securitate și  Siguranță (ABSS), a condus lucrările privind informațiile anticipate despre încărcare (PLACI) și informațiile avansate despre marfă (ACI), prin colaborare cu organismele specifice modului de transport, precum Institutul de Transport Aerian pentru etapa 2 și Institutul de Transport Multimodal și grupurile sale de lucru pentru etapa 3.

Obiectivul principal este de a promova conștientizarea și consolidarea capacității privind informațiile avansate de marfă pentru industria de expediții a mărfurilor.

USER mulțumește companiei membre BLACK SEA BROKERS & CLEARANCE pentru implicarea în acest proiect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »