FIATA și Global Shippers Forum solicită standarde mai puternice de guvernare a datelor în lanțurile de aprovizionare digitale

Uniunea Societăților de Expediții din România

FIATA și Global Shippers Forum solicită standarde mai puternice de guvernare a datelor în lanțurile de aprovizionare digitale

Organizațiile de expeditori (shippers) și forwarderi au solicitat standarde îmbunătățite de protecție a datelor și confidențialitate în sistemele digitale de tranzacționare și rezervare, într-o declarație comună emisă la Geneva, 19 aprilie 2023.

FIATA și Global Shippers Forum au emis în comun o Cartă convenită pentru Protecția și Guvernarea Datelor în Comerțul Internațional, care stabilește prevederile minime pentru securitatea și confidențialitatea datelor pe care furnizorii și operatorii de rezervări digitale și platformele de tranzacționare ar trebui să adopte și să le includă în Acordurile cu utilizatorul final (End-User Agreements). Recomandările din Cartă urmăresc să permită un mediu sigur și de încredere pentru desfășurarea afacerilor în condiții echitabile.

Carta a fost aprobată de membrii ambelor organizații și este considerată prima declarație a drepturilor utilizatorilor platformei din sectoarele comerciale și logistice.

Dr. Stéphane Graber, director general al FIATA, observă că „FIATA se angajează să permită trecerea comerțului de la forma analogică la cea digitală pentru a crește eficiența și rezistența lanțurilor globale de aprovizionare”.

El a continuat: „În această călătorie, interoperabilitatea între platforme și credibilitatea acestora în rândul utilizatorilor sunt esențiale pentru succes. Acest lucru necesită reguli clare și corecte privind schimbul de date pentru a proteja confidențialitatea și a asigura încrederea între părțile interesate. FIATA este bucuroasă să conducă acest efort cu GSF în ceea ce privește un subiect crucial al guvernanței și protecției datelor.”

James Hookham, secretarul general al GSF, a declarat: „Digitalizarea comerțului internațional și a documentelor de transport oferă economii și beneficii uriașe pentru toate părțile din lanțul de aprovizionare, dar stocarea și procesarea acestuia implică riscuri de pierdere, scurgere și utilizare neautorizată, care ar putea expune informații sensibile din punct de vedere comercial. modele și tendințe”.

În plus, el a comentat „Carta noastră stabilește așteptări rezonabile cu privire la protecțiile care ar trebui să existe pentru a respecta dreptul de proprietate asupra datelor, a le proteja confidențialitatea și a proteja împotriva accesului și utilizării neautorizate”.

Sursa: www.fiata.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »