Mesaj de la UIRR: Implementarea NCTS în procedurile vamale în transportul feroviar de marfă, în România trebuie să se efectueze până la sfârșitul acestui an

Uniunea Societăților de Expediții din România

Mesaj de la UIRR: Implementarea NCTS în procedurile vamale în transportul feroviar de marfă, în România trebuie să se efectueze până la sfârșitul acestui an

Codul Vamal al Uniunii Europene modernizat, adoptat la 1 mai 2016, prevede digitalizarea/automatizarea completă a procedurilor și formalităților vamale. În conformitate cu programul de lucru de implementare, procedurile pe suport de hârtie vor fi înlocuite treptat cu proceduri electronice până în 2025.

UIRR (INTERNATIONAL UNION FOR ROAD-RAIL COMBINED TRANSPORT) și-a informat membrii că acest lucru afectează procedura simplificată de tranzit feroviar (SPR), în care scrisoarea de trăsură CIM este utilizată ca document vamal. SPR va fi înlocuit treptat de procedura standard de tranzit electronic NCTS, versiunea faza 5.

NCTS (New Computerised Transit System) este un sistem european, bazat pe depunerea declaraţiei de tranzit in format electronic şi pe schimburi electronice de date între birourile vamale implicate într-o operaţiune de tranzit: biroul de plecare, biroul de tranzit şi cel de destinaţie.

Tranziția la faza 5 NCTS a început în 2021. Implementarea sistemelor vamale naționale se desfășoară în mare parte conform planului și ar trebui să fie finalizată până la sfârșitul anului 2023. Schimbarea în cadrul administrațiilor vamale naționale se face în mod autonom de către statele membre.

Conform programului de lucru, termenele limită pentru fiecare stat membru sunt următoarele:

  • Q4/2021: Polonia
  • T2/2022: Germania, Grecia
  • T4/2022: Cehia
  • T1/2023: Slovenia
  • T2/2023: Austria, Croația, Bulgaria
  • T3/2023: Ungaria, România
  • T4/2023: Italia

Ce înseamnă aceasta pentru transportul feroviar?

Data relevantă este data conversiei sistemului informatic NCTS al autorităților vamale naționale și utilizarea obligatorie a NCTS faza 5 în țările participante la regimul de tranzit comun (state membre UE, state AELS, Regatul Unit, Serbia, Nord Macedonia, Turcia).

De la această dată, SPR-ul nu mai este permis la plecare. Transportul către sau tranzitul prin țările deja convertite sunt încă posibile până la sfârșitul anului 2023.

UIRR a fost abordat de compania germană SGS, care oferă servicii de facilitare a comerțului (Trade Facilitation Services – TFS), punând la dispoziție o soluție de e-vamă. Cei interesați ne pot contacta pe adresa de e-mail office@user.ro, pentru a îi pune în contact cu UIRR/SGS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »