Uniunea Societăților de Expediții din România, coordonator național al campaniei “Transport Combinat pentru Europa (CT4EU)”

Uniunea Societăților de Expediții din România

Uniunea Societăților de Expediții din România, coordonator național al campaniei “Transport Combinat pentru Europa (CT4EU)”

Inițiativa Fit for 55 și nevoia de decuplare a Europei de combustibilul rusesc sunt motivele mai multor inițiative legislative întreprinse astăzi în Uniunea Europeană. Transportul combinat – pe baza caracteristicilor sale favorabile – este o parte majoră a soluției la aceste obiective strategice.

UIRR – Uniunea Internațională pentru Transport Combinat Rutier – Feroviar a lansat, la Summit-ul european intermodal 2021 din 30 noiembrie anul trecut, campania CT4EU (Transport Combinat pentru Europa), pentru a transmite către UE, statele membre, factorii de decizie regionali, actorii economici și publicul larg următorul mesaj: atunci când vine vorba de transportul de marfă pe distanțe mai mari, transportul combinat door-to-door nu este doar o alternativă viabila la transportul rutier unimodal, ci poate fi o soluție eficientă pentru decarbonizarea, reducerea poluării și a congestionării, precum și pentru atenuarea lipsei șoferilor de camion și dependenței Europei de sursele externe de energie.

Misiunea campaniei este de a însoți dezvoltarea propunerilor legislative ale Comisiei Europene, care urmează să aibă un impact fundamental asupra viitorului transportului combinat.

O concluzie majoră a unui studiu întreprins este că eficiența energetică a acestui transport este cu 40-70% mai bună, în timp ce amprenta sa de carbon cu 60-90% mai mică decât operațiunea de transport rutier similară. Transportul combinat door-to-door are capacitatea de a oferi o reducere de 55% carbon până în anul 2030 (Fit for 55).

Uniunea Societăților de Expediții din România (USER) este membru partener al UIRR, așadar a fost invitată să fie coordonator național al acestei campanii.

Obiectivele de atins sunt următoarele:

1. Crearea unui grup național permanent de părți interesate care susțin transportul combinat, format din personalități care sunt gata să pledeze pentru acest transport in fața factorilor de decizie politică și la evenimente naționale.

2. Crearea de relații și deschiderea de canale care pot fi folosite pentru a transmite mesaje și pentru a oferi informații cu privire la chestiuni importante care au impact asupra procesului legislativ al UE (atât la nivel de Parlament European, cât și în Consiliul European). Aceste relații ar trebui apoi să fie sistematic menținute.

3. Influențarea legislației și inițiativelor politice europene și naționale în curs și viitoare care pot avea un impact asupra transportului combinat, cu scopul de a accelera apariția unui cadru de reglementare ce va sprijini creșterea așteptată a transportului combinat în deceniile viitoare.

4. Colaborarea cu mass-media pentru promovarea campaniei.

Având în vedere obiectivele enunțate mai sus, USER face apel la participanții din transportul intermodal și combinat pentru a se alătura campaniei CT4EU, în calitate de delegați naționali.

În accepțiunea UIRR, delegație națională înseamnă un grup de operatori de transport combinat și manageri de terminale, clienți ai transportului intremodal și furnizori de tehnologie, precum și asociații naționale simpatizante, conduse de coordonatorul national spre îndeplinirea obiectivelor campaniei.

Pentru detalii vă rugăm să contactați Secretariatul USER – Iuliana Badea – office@user.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »