În cadrul evenimentului „Constanța Grains & Intermodal Hub“, organizat de revista Tranzit, USER a solicitat constituirea unei comisii consultative interdisciplinare pentru portul Constanța

Uniunea Societăților de Expediții din România

În cadrul evenimentului „Constanța Grains & Intermodal Hub“, organizat de revista Tranzit, USER a solicitat constituirea unei comisii consultative interdisciplinare pentru portul Constanța

În data de 7 iulie 2022, la București, a avut loc “Constanța Grains & Intermodal Hub”, primul eveniment de supply chain dedicat logisticii portuare, care a reunit importatori, producători, linii maritime, operatori portuari, fluviali, feroviari și rutieri, specialiști în logistică și expediții de marfă, comisionari vamali, autorități ale statului.

Uniunea Societăților de Expediții din România (USER) a participat la conferință prin președintele său, dl. Marius Cae, care, în cadrul panelului „Războiul din Ucraina pune presiune pe Portul Constanța. Provocări și oportunități“, a prezentat situația cu care se confruntă casele de expediții și comisionarii vamali din acea zonă.

Dl. Marius Cae a precizat că, în urma sesizărilor primite de la membrii USER cu privire la congestiile care sunt la ora actuală în port, uniunea a făcut atât demersuri către autorități, cât și vizite la fața locului, constatând, astfel, că Portul Constanţa se confruntă cu cel puțin două categorii de probleme: una legată de infrastructură, iar cea de-a doua legată de organizare.

În privința infrastructurii, președintele USER a subliniat că ar fi necesare noi facilități, însă acest lucru ar însemna noi proiecte și fonduri, în special pentru reabilitarea celor existente. Dintre acestea, multe nu sunt folosite de o lungă perioada de timp, inclusiv cele aflate în terminalele concesionate de unii dintre operatorii portuari.

În ceea ce privește problemele organizatorice, dl. Marius Cae a menționat că ar fi necesară o corelare între diferitele entități care funcționează în cadrul portului, cum ar fi liniile maritime, organele vamale, comisionarii vamali, casele de expediții, operatorii portuari.

Ca urmare a acestor constatări și în vederea rezolvării acestor probleme, USER a propus înființarea unei comisii consultative interdisciplinare, coordonată de un secretar de stat din Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. Comisia ar urma să facă periodic întruniri de analiză a situației transportului multimodal în ansamblu și să facă propuneri de remediere pe termen scurt, mediu și lung. În opinia USER, comisia interdisciplinară va avea un regulament de funcționare însușit de membri și aprobat de secretarul de stat din ministerul sus-menționat.

Alături de USER, din componența sa vor face parte: Administrația Portul Maritim Constanța (care să asigure și secretariatul), Direcția Generală a Vămilor, CFR SA, Grup Feroviar Român, Patronatul operatorilor portuari, DP World, linii maritime reprezentative, reprezentanți ai importatorilor/exportatorilor și UNTRR.

În calitate de inițiator al proiectului, USER va face demersurile necesare la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și la celelalte entități pentru înființarea acestei comisii.

Pentru a urmări discursul dlui. Marius Cae, vă invităm să intrați aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »