Unii europarlamentari constată problemele create de Pachetul legislativ „FIT for 55”

Uniunea Societăților de Expediții din România

Unii europarlamentari constată problemele create de Pachetul legislativ „FIT for 55”

Printr-o postare de pagina sa de facebook, europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, coordonator în comisia TRAN al Grupului PPE, atrage atenția asupra pachetului de măsuri generat de Pactul Ecologic European (Green Deal):

„Uniunea a început să realizeze că Pachetul legislativ “Fit for 55” va crea probleme industriei, așa că a început să facă ceea ce trebuia să facă demult: să identifice căi de a sprijini industria să implementeze măsurile legislative din acest pachet. Această schimbare de poziție a fost activată de IRA – Actul de reducere a inflației, adoptat de autoritățile americane.

Comisia Europeană consideră, așadar, că acea comunicare pentru un plan industrial al Uniunii pentru zero emisii, este un răspuns la acest act IRA. Eu consider, însă, că aceste măsuri ar fi trebuit luate în paralel cu Pachetul „Fit for 55”. 

Era evident încă de la început că vor fi probleme pentru industrie și trebuiau asigurate fondurile necesare pentru a se putea ajunge la tehnologiile cerute de acest pachet. Fondul pentru Aviație, care nu a fost acceptat, este unul dintre aceste exemple. Am propus ca banii colectați prin vânzarea certificatelor de emisii să se întoarcă la industrie, pentru activitatea de cercetare, inovare, dezvoltare pentru combustibili alternativi – singura soluție pentru a decarboniza în această perioadă aviația. Această propunere a fost respinsă și banii se vor duce la Statele Membre, care vor fi obligate prin lege să îi folosească pentru acțiuni de combatere a efectelor schimbărilor climatice, însă dacă ne uităm în urmă, acești bani au fost folosiți pentru cu totul altceva” subliniază europarlamentarul român.

Marian-Jean Marinescu mai spune că, în grupul PPE, sunt voci care îl criticau până nu demult, pentru că a pledat mereu pentru o poziție echilibrată față de măsurile legislative din „Fit for 55”, adică o poziție prin care să se decarbonizeze, dar să se păstreze și comptetitivitatea economică, sau mai bine zis, să se păstreze locurile de muncă. Dar acum, acum acești colegi realizează că trebuie să se facă ceva, pentru că americanii ne iau companiile. Argumentul nu ar fi că pachetul “Fit for 55” are o problemă, ci că SUA, prin IRA, încurajează companii din afară SUA să investească acolo.

„Oricum, bine că am început să ne gândim la aspectul economic și încercăm prin toate mijloacele să sprijinim industria. Va fi un proces destul de complicat și de lung, va fi o perioadă de tranziție destul de complicată, însă nu trebuie să ne gândim numai la asta, ci la măsurile care trebuie luate. Dorim în continuare un plan solid pentru industrie, un plan care, este adevărat, necesită fonduri, în condițiile în care Statele Membre nu sunt dispuse să mărească bugetul. În cursul anului 2024 va fi nevoie de rectificarea bugetului pe șapte ani al Uniunii, și atunci cred că se pot face o serie de schimbări și poate se poate insista pe bani noi, adică în plus față de cei prevăzuți acolo. Grupul PPE se va ocupa de aceste măsuri și sper ca rezultatul să fie în sprijinul industriei europene” mai menționează Marian-Jean Marinescu.

Întreaga expunere poate fi ascultată aici:

https://www.youtube.com/watch?v=LRYNkAKZ1KA

Sursa: https://www.facebook.com/marianjean.marinescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »