În luna martie încep controalele la transporturile rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat, monitorizate prin Sistemul RO e-Transport

Uniunea Societăților de Expediții din România

În luna martie încep controalele la transporturile rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat, monitorizate prin Sistemul RO e-Transport

Din 1 ianuarie 2023, autoritățile pot da amenzi companiilor și persoanelor fizice care nu raportează în Sistemul RO e-Transport transporturile rutiere de bunuri riscante din punct de vedere fiscal. De la jumătatea lunii martie 2023, se vor începe efectiv verificările, conform unor declarații recente ale șefului Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Printre primele ținte anunțate de șeful ANAF pentru verificări se numără transporturile anumitor materiale pentru construcții, transporturile de fructe și legume și importurile de produse din  China.

„Începând cu 1 ianuarie, e-Transport a devenit funcțional – a trecut o lună, a trecut a doua lună în care agenții economici s-au obișnuit. Dar începând cu jumătatea lunii martie vom intra în verificări foarte serioase pentru modul în care se obține acest cod unic de transport și pe anumite domenii de risc. Vom verifica foarte atent livrările de la balastierele de nisip, pietriș, unde există un risc ridicat de evaziune fiscală, vom verifica achizițiile intracomunitare de fructe, legume și, de asemenea, vom verifica cu foarte multă atenție importurile din China de diverse produse”, a declarat la conferință de presă din data de 8 martie 2023, Lucian Heiuș, Președintele ANAF.

Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizării în Sistemul RO e-Transport sunt cele care au o masă maximă tehnic admisibilă de minimum 2,5 tone, încărcate cu bunuri cu risc fiscal ridicat cu o masă brută totală mai mare de 500 kg sau o valoare totală mai mare de 10.000 de lei, aferente cel puțin unei partide de bunuri care face obiectul transportului.

Amenzile aferente sistemului RO e-Transport încep de la 5.000 de lei și pot ajunge până la 100.000 de lei. Mai mult decât atât, autoritățile mai pot face și confiscări de bunuri. 

Sursa: ANAF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »