Taxele de drum s-au majorat semnificativ în Ungaria de la 1 ianuarie 2024

Uniunea Societăților de Expediții din România

Taxele de drum s-au majorat semnificativ în Ungaria de la 1 ianuarie 2024

Sistemul electronic de taxare HU-GO a anunțat o nouă majorare a taxelor de drum din Ungaria, dar și o modificare a claselor de taxare și a încadrării vehiculelor.

Astfel, de la 1 ianuarie 2024, a fost introdusă o nouă categorie de taxare: J5 – pentru vehicule de mare tonaj sau cu mai multe axe.

Așadar, modul de calcul al taxei va ține cont de numărul de axe, categoria de drum tranzitată și categoria de poluare CO2. Deci, din acest an, emisiile de CO2 vor fi incluse și în taxa de drum.

Peste 200 km de drumuri cu taxă vor fi extinse în Ungaria începând cu 1 ianuarie 2024. De exemplu, secțiunea sudică a autostrăzii M0 care ocolește Budapesta, nu va mai putea fi tranzitată gratuit.

Este cunoscut faptul că țara vecină a crescut taxele de drum cu 17,6% de la 1 octombrie 2023, în conformitate cu modificările indicelui prețurilor de consum, ce ține cont de inflație.

Un exemplu de calcul pentru tranzitarea Ungariei cu un camion cu cinci axe (categoria J5), Euro 6, ce pleacă din România către Austria, arată că până la 30 septembrie 2023 se plăteau 97 de euro, iar de la 1 ianuarie 2024 se plătesc 161 euro, așadar, cu 65% mai mult decât în prima parte a lui 2023.

Se pot calcula taxele de drum pentru orice tip de camion și pentru orice traseu pe site-ul: https://utdijkalkulacio.hu

Sursa: https://smartinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »