Situația vagoanelor CFR Marfă care staționau în Portul Constanța a fost rezolvată

Uniunea Societăților de Expediții din România

Situația vagoanelor CFR Marfă care staționau în Portul Constanța a fost rezolvată

În contextul situației generate de conflictul militar din zona Mării Negre şi repercursiunile pe care acesta le are asupra intereselor economice ale țării noastre, a fost semnat, la nivelul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, un memorandum pentru stabilirea unor măsuri de eficientizare a activităţii de transport feroviar de marfă din Zona Portului Constanţa, după cum menționează CFR Marfă.

“Având în vedere situaţia generată de conflictul militar din zona Mării Negre şi implicaţiile pe care acesta le are asupra intereselor economice ale României, la nivelul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii s-a semnat Memorandumul pentru stabilirea unor măsuri de eficientizare a activităţii de transport feroviar de marfă din Zona Portului Constanţa”, informează CFR Marfă pe pagina sa de Facebook.

În acest context, CFR Marfă anunţă că a îndeplinit prevederile care îi revin, şi anume:

  • A realizat îndrumarea a 401 vagoane care îndeplineau condițiile tehnice pentru deplasarea de pe liniile CFR din Zona Portului Constanța.

 

„Dintre acestea, 200 de vagoane au fost reintroduse în parcul activ, în vederea valorificării oportunităților de piaţă care au apărut odată cu declanşarea conflictului militar din Ucraina și modificarea rutelor clasice de transport a mărfurilor cu destinație Ucraina și Republica Moldova, aducând totodată o contribuție semnificativă la fluidizarea traficului de cereale și produse petroliere care tranzitează România. Restul de 201 vagoane au rămas depozitate în alte stații de pe infrastructura CFR”, precizează sursa citată.

 

  • A îndeplinit executarea silită a 342 de vagoane aflate sub sechestru ANAF.
  • Au fost eliberate liniile care asigură accesul în OIL Terminal din stația Palas, acesta fiind un punct important din lanțul logistic al transporturilor de produse petroliere efectuate spre Ucraina, unde staționau 262 de vagoane. 

 

Dintre acestea:

  • 50 de vagoane au fost redate în circulație pentru transportul cerealelor, al produselor petroliere și al altor materii prime în relația cu Ucraina;
  • 124 de vagoane au rămas depozitate în alte stații de pe infrastructura CFR;
  • 88 de vagoane au fost valorificate în urma licitațiilor publice organizate de ANAF.

Comunicatul mai menționează: „În prezent nu mai sunt vagoane proprietate CFR Marfă care blochează liniile de cale ferată din zona Portului Constanța sau pe cele din stația Palas care asigură accesul în OIL Terminal.”

În cursul anului 2022, CFR Marfă a plătit pentru stingerea ajutorului de stat aproximativ 15 milioane lei proveniţi din valorificarea vagoanelor aflate sub executare silită de către ANAF.

Având în vedere faptul că în prezent se află în curs de valorificare aproximativ 8000 de vagoane aflate sub sechestru ANAF, CFR Marfă precizează că va continua şi în anul curent să achite din ajutorul de stat primit.

 

Sursa: Agerpres/CFR Marfa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »