MSC va deveni acționar majoritar al Terminalului Maritim Trieste
Terminalul Maritim Trieste (TMT) reprezintă o locație critică de transport feroviar de marfă cu conexiuni multiple. Filiala MSC pentru terminalele de containere, Terminal Investment Ltd (TIL), a finalizat achiziția a încă 30% din acțiunile terminalului. Acțiunile au fost cumpărate de la T.O. Delta, un furnizor italian de logistică multimodală. Astfel, în nouă organizare, TIL deține 80% din acțiunile TMT, devenind acționar majoritar, iar T.O. Delta restul de 20%.
După cum menționează publicația italiană de știri online InforMARE, această mișcare are ca scop creșterea competitivității portului Trieste cu porturile Rijeka și Koper. Anunțată în noiembrie 2022, achiziția a fost aprobată de autoritățile competențe, respectiv Autoritatea pentru Concurență și Piață (AGCM), abia în data de 20 februarie 2023.
Din luna noiembrie și până în prezent, AGCM s-a asigurat că această tranzacție nu va permite liderului global în domeniul transportului maritim și logisticii, MSC Mediterranean Shipping Company, să monopolizeze piața serviciilor de terminale de containere, întrucât este deja implicat în terminalul de containere din portul Ravenna, în ciuda faptului că este acționar minoritar.
TMT este situat în Portul Trieste, unul dintre cele mai importante porturi din Marea Adriatică. Terminalul a fost dotat recent cu o infrastructură feroviară nouă, inclusiv cinci șine noi de 600 de metri lungime.
„Prin urmare, terminalul poate gestiona cinci trenuri simultan, dintr-un un total de 7.000 în fiecare an, și poate conta pe conexiuni către diverse destinații din Italia, precum și pe multe conexiuni cu Europa Centrală și de Est”, menționează railfreight.com.
Conform sursei citate, de la TMT, trenurile pot ajunge de fapt în Austria, Germania, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria. În ceea ce privește conexiunile cu alte destinații italiene, TMT are legături către Pordenone, Padova, Milano și Manoppello. În 2022, terminalul a înregistrat o creștere cu 15,8% a volumelor manipulate, pentru un total de 733.053 TEU.
De exemplu, legăturile feroviare dintre portul Trieste și Austria au crescut recent ca număr și calitate. Începând cu data de 13 februarie 2023, au fost introduse două trenuri directe pe săptămână de la Terminalul Maritim Trieste (TMT) la Linz și două la Viena.
În încercarea de a accelera operațiunile vamale în port, Austria, prin Căile Ferate Federale Austriece (OBB), și portul Trieste colaborează la un serviciu care leagă Trieste de Villach, în sudul Austriei. Scopul este decongestionarea portului Trieste prin mutarea containerelor direct de la navă la calea ferată și prin efectuarea operațiunilor vamale în Austria.
„Autoritățile vamale din ambele țări sunt încrezătoare că vor finaliza consultările necesare înainte de sfârșitul acestui an”, a precizat OBB.
Sursa: railfreight.com