Navigarea pe Canalul Sulina ar putea fi extinsă, pentru ca navele ucrainene cu grâne să poată trece 24 de ore din 24

Uniunea Societăților de Expediții din România

Navigarea pe Canalul Sulina ar putea fi extinsă, pentru ca navele ucrainene cu grâne să poată trece 24 de ore din 24

Având în vedere faptul că prin România se realizează 70% din tranzitul grânelor din Ucraina, în data de 2 octombrie 2023, Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor, a declarat că este posibil să se extindă navigarea pe Canalul Sulina, astfel încât navele ucrainene care transportă grâne să poată naviga în orice moment, potrivit economedia.ro.

”S-au întâmplat bombardamente la graniţa comună, pe canalul comun Chilia. Noi suntem în contact permanent cu colegii din Ucraina. 70% din ceea ce tranzitează sau ceea ce exportă Ucraina pe zona de grâne, se întâmplă prin România. Chiar mai mult de 2,5 milioane de tone tranzitează lunar România, ca să fie exportate. În toate discuţiile pe care le-am avut şi cu americanii şi cu ucrainenii la Galaţi, şi cu Comisia Europeană, am ajuns la concluzia că putem să ajungem la 4 milioane prin câteva măsuri  pe care sunt convins că le putem implementa în perioada următoare. Unele dintre ele, proiecte europene şi vă dau un exemplu, navigabilitatea pe Sulina 24 de ore din 24. Astăzi se navighează doar pe lumină, pe durata zilei. Acest proiect se va finaliza într-o lună şi va duce la o ridicare a acestei capacităţi. Navigabilitate 24 de ore din 24 va însemna un număr mult mai mare de nave”, a declarat Sorin Grindeanu pentru Digi24.

Atunci când a fost întrebat dacă bruiajul GPS al navelor reprezintă un pericol, Ministrul Transporturilor a afirmat că anumite situații care ar putea fi catastrofale au fost evitate, dar că este o zonă de conflict în care orice se poate întâmpla.

”Sunt instituţii, la noi e Autoritatea Navală Română care e în contact cu fiecare navă de acest tip, dar sunt şi alte instituţii care nu au legătură cu activitatea navală. Am încredere, până acum au fost nişte profesionişti, nu doar cei care au gestionat lucrurile din parea Ministerului Transporturilor, ci şi alte instituţii, şi au fost evitate tot felul de situaţii care puteau să se  transforme în tragedii. Au fost, e zonă de conflict, gândiţi-vă că s-au bombardat peste Dunăre. Am fost de acord ca în acea zonă, pe malul românesc să poată fi parcate, nu ştiu dacă e termenul potrivit, toate navele care nu au loc să intre în Reni sau Ismail. Dacă ar aştepta pe malul celălalt ar fi în pericol”, a mai menționat Grindeanu.

 

Sursa: https://economedia.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »