Națiunile Unite instituie Ziua Mondială a Transportului Durabil

Uniunea Societăților de Expediții din România

Națiunile Unite instituie Ziua Mondială a Transportului Durabil

Adunarea Generală a ONU, principalul organ de elaborare a politicilor Națiunilor Unite, în cea de-a 77-a sesiune, a adoptat rezoluția de a desemna Ziua Mondială a Transportului Durabil, în data de 26 noiembrie.

Rezoluția, prezentată de guvernul Turkmenistanului, urmează propunerea inițială a IRU de a organiza o Zi Mondială a Transporturilor dedicată.

Asli Çalik, vicepreședintele IRU și șeful Departamentului de Soluții de Transport și Logistică al Uniunii Camerelor și Burselor de Mărfuri din Turcia (TOBB), a jucat, de asemenea, un rol esențial în asigurarea co-sponsorizării rezoluției de către Turcia.

Secretarul general al IRU, Umberto de Pretto, a declarat: „IRU și comunitatea transporturilor rutiere sunt încântate că ONU a acționat atât de rapid la inițiativa IRU și salută foarte mult Ziua Mondială a Transportului Durabil a ONU, care recunoaște rolul indispensabil al transportului în societate, dezvoltarea economică și protecția mediului.”

„Ziua Mondială a Transportului Durabil va fi o oportunitate specială pentru fiecare cetățean de pe această planetă de a opri, reflecta și recunoaște cât de crucial este transportul, și în special transportul rutier, în fiecare aspect al vieții noastre de zi cu zi”, a adăugat el.

În rezoluția sa, Adunarea Generală a ONU a invitat toate statele membre și organizațiile ONU, organizațiile internaționale și regionale și societatea civilă să marcheze Ziua Mondială a Transportului Durabil prin educarea și organizarea de evenimente menite să îmbunătățească cunoștințele publicului cu privire la problemele legate de transportul durabil.

De asemenea, ONU încurajează organizațiile internaționale, instituțiile regionale și sectorul privat să își coordoneze în continuare eforturile și să colaboreze în mobilizarea asistenței financiare și tehnice către țări, în special țările în curs de dezvoltare, pentru a consolida legăturile dintre toate modurile de transport.

 

Sursa: https://www.iru.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »