Interviu Florin Vizan, directorul Administrației Portului Constanța. Digitalizarea activității portului 

Uniunea Societăților de Expediții din România

Interviu Florin Vizan, directorul Administrației Portului Constanța. Digitalizarea activității portului 

Potrivit site-ului G4Media, directorul Administrației Portului Constanța, Florin Vizan, a declarat faptul că Administrația are ca obiectiv digitalizarea portului, având în lucru diverse proiecte IT, cu rol în fluidizarea traficului, precum și un fel de ghișeu unic.

Marți, 22 august 2023, a fost lansată în teste o aplicație IT, numită Ticket Management System, deja conectându-se la aceasta 82 operatori portuari. În condițiile în care în port intră peste 2400 camioane zilnic, rolul aplicației este de a rezolva problema cozilor la camioane și asigură online pentru transportatori ”programarea vizitei în port, validarea accesului, managementul traficului auto greu, precum și soluționarea adecvată a situațiilor neconforme, de natură să perturbe mișcarea eficientă a autocamioanelor în incinta portului”, potrivit Administrației Portului. Aplicația va putea fi folosită gratuit.

Florin Vizan a mai declarat: ”Astfel, transportatorii cu activitate în port își vor rezerva prin intermediul acestei aplicații slotul orar pentru încărcare și descărcare. Nu mai are rost să vină mai devreme pentru că nu vor intra decât la timpul programat de transportator, cu acordul operatorului portuar.”

Potrivit sursei citate, programarea poate fi făcută de transportator, iar operatorul o va aproba. Camionul va avea la dispoziție un timp de 4 ore să încarce sau să descarce, inclusiv să realizeze anumite formalități vamale, dacă e cazul, urmând ca la finalul acestui interval orar să iasă din Portul Constanța pentru a fluidiza traficul.

Aplicația a mai fost menționată de curând în cadrul unei emisiuni și de către ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu: ”Sper că în săptămânile viitoare o primă digitalizare pe ce înseamnă intrările în Portul Constanța, acel ticketing pe care îl vor lansa zilele viitoare, să ducă la o anumită ordine în port. Digitalizarea trebuie să se întâmple în Portul Constanța, că vor unii, că nu vor, că le place sau nu le place…”

În perioada campaniei agricole, activitatea operațională a Portului Constanța este foarte aglomerată pe toate modurile de transport, adăugându-se și camioanele din Ucraina. O situație a numărului de camioane care intră pe la poarta nouă, dedicată exclusiv cerealelor, dar și pe la poarta 10 bis, pe unde intră și alte tipuri de mărfuri, inclusiv containerele, arată că de la începutul anului au intrat în Portul Constanța 385.200 de camioane, luna iulie fiind cea mai aglomerată, cu aproximativ 75.000 camioane.

Printre măsurile luate de către Administrație în vederea eficientizării rutelor din port și din terminale, se numără și lansarea aplicației de plată online a tichetelor de intrare în port, Constanța Port Auto, care permite plata accesului auto online atât pentru agenții economici care își desfășoară activitatea în acest perimetru, cât și pentru societățile de transport cu activități ocazionale.

Traseele pentru camioane au fost fluidizare prin organizarea de fluxurilor de trafic separat pentru intrare și separat pentru ieșire din port, în funcție de diferitele categorii de vehicule.

A fost prioritizat accesul camioanelor în port și în terminale, iar echipe ale APC-ului și poliției din port fluidizează traficul vehiculelor. Pentru a evita blocajele și aglomerația infrastructurii, au fost create și noi rute de marfă odată cu deschiderea porții 14, unde funcționează atât vama, cât și poliția de frontieră.

Tot în scopul fluidizării și eficientizării activității portuare, va fi implementat un sistem de cântărire dinamică și de măsurare a dimensiunii. Este în faza de proiect pilot și urmează să se implementeze într-o zonă de acces portuar, în vederea testării și evaluării tipurilor de senzori propuși, urmând să intre în testare la sfârșitul lunii septembrie. Astfel, autocamioanele și toate tipurile de autovehicule vor fi cântărite în mers, sistemul fiind racordat la CNAIR, la ISCTR. Dacă se constată depășirea greutății, transportatorii sunt sancționați de organele abilitate.

Florin Vizan a mai menționat: „Din punctul meu de vedere, în acest moment, în contextul fluidizării traficului și al eficientizării activității portului, sunt importante proiecte care se referă la realizarea de noi drumuri, parcări, dar și de soluții informatice dedicate acestor aspecte. Avem în lucru două parcări și un drum, finanțate prin POIM Solidarity Lines (fonduri UE – n.red.), în valoare de 4 milioane euro, lucrări care vor fi finalizate până la sfârșitul anului. E în faza documentațiilor realizarea unei parcări mai mari, securizate, cu facilități de staționare în vecinătatea accesului din A4, cu o valoare estimată de 18 milioane de euro.”

Pe lângă cele două aplicații IT destinate fluidizării traficului auto, Administrația Porturilor Maritime va implementa sistemul informatic Port Communication System, care are rolul unui ghișeu unic, a unei platforme electronice neutre, deschise, care să permită schimbul inteligent și sigur de informații între părțile publice și private. Sistemul va conecta administrația portuară, firmele cu activitate în port, operatorii portuari și instituțiile cu aplicare în activitatea portuară: vamă, ANSV, poliție, poliție de frontieră etc.

Sistemul va permite comunicații fără întrerupere și transparente, o gestionare sigură și optimă a tuturor escalelor navelor, a manipulării în porturi, o mare vizibilitate a operațiunilor portuare. Acum, proiectul este în etapa întocmirii documentației pentru emiterea caietului de sarcini, urmând să se lanseze procedura de implementare. Administrația Portului Constanța a aprobat recent strategia comercială până în 2040.

În scopul atragerii de noi fluxuri de mărfuri, obiectivul principal până în 2040 este consolidarea rolului Portului Constanța și a poziției sale ca cea mai importantă poartă a Europei la Marea Neagră.

În contextul războiului din Ucraina, Portul Constanța a devenit un nod maritim esențial privind legătura între Europa de Vest și Europa Centrală, cu Asia Centrală, Orientul Îndepărtat și Africa de Nord.

Conexiunile strategice navale cu Dunărea, dar și feroviare sau rutiere, fie cu alte state membre ale Uniunii Europene, fie cu state non-UE, sunt de o importanță reală pentru a veni în sprijinul operatorilor portuari și pentru a le oferi condiții de atragere a traficului de mărfuri.

Administrația portuară declara că se concentrează pe investiții în infrastructura portuară, atât din fonduri europene, cât și din surse proprii, implicându-se activ într-un proces continuu de menținere și căutare a unor noi parteneriate cu porturi din întreaga lume.

 

Sursa: https://www.g4media.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »