Automatizarea în viziunea lui Decebal Popescu, co-fondator și managing partner Smart Touch Technologies – ajutor pentru angajat, companie și economie
Fiind un subiect fierbinte pe agenda de discuții publice de zilele acestea, e important să înțelegem că automatizarea, prin transformarea digitală, reprezintă o soluție absolut necesară într-o piață unde forța de muncă este deficitară, iar angajații au nevoie de joburi care le oferă lor, în primul rând, posibilitatea de a-și atinge sau dovedi potențialul personal și profesional, așa cum a spus Decebal Popescu într-o postare pe LinkedIn.
„Să privim automatizarea nu ca pe un competitor, ci ca pe un ajutor pentru angajat, companie și economie.”
Membru partener USER, Decebal Popescu este co-fondator și managing partner Smart Touch Technologies, compania start-up de deep tech care va revoluționa modul în care organizațiile fac schimb de date.
Acesta a declarat pentru Ziua Cargo: „Automatizarea, internetul lucrurilor, inteligența artificială sunt aspecte care deja se întâmplă și puțini sunt conștienți cât de mult încep să ne influențeze. Este o misiune prioritară pentru companiile de transport să își găsească locul potrivit în noua realitate, pentru a rămâne relevante și în viitor.”
Smart Touch este un startup din România, înființat în noiembrie 2020, care a creat un sistem de procesare inteligentă de documente, care poate învăța orice tip de document, dar și modul în care companiile le folosesc. Astfel, platforma poate digitaliza documente și să le trimită către parteneri sau alte sisteme interne. Smart Touch are un produs disponibil în momentul de față numit Apollo.
Concentrându-ne asupra activităților care necesită creativitate în abordarea sarcinilor de zi cu zi, a proceselor și procedurilor prin care o organizație evoluează, trebuie să înțelegem că un pas cheie este eliminarea sarcinilor repetitive și care necesită timp, având ca scop nu doar clienți mulțumiți, ci și angajați fericiți.
„La ora actuală, un dispecer consumă mult timp introducând manual comenzi în sistem, iar mai apoi fiecare cursă trebuie facturată, corelată cu documentele de transport justificative etc. O soluție software dedicată poate să automatizeze asemenea activități, astfel încât numărul comenzilor, eficiența și productivitatea să crească, dar – și aici apare magia – cu același număr de angajați. Practic, îți crești business-ul fără să adaugi noi angajați în “schemă” sau folosești timpul economisit pentru alte task-uri. Valabil și pentru celelalte procese ce țin de diverse tipuri de documente, cum ar fi facturile, documente vamale, Bill of Lading etc”, a explicat Decebal Popescu.
A avea acoperire digitală pentru tot ceea ce se întâmplă în firmă a devenit o necesitate, toată lumea vrând să aibă vizibilitate în timp real – clientul, furnizorul și întregul lanț logistic.
„Un specialist în zona de tehnologie îmi spunea, metaforic, că o firmă de transport care nu face pasul către digitalizare riscă să devină un fel de animal de companie tras agresiv în lesă de către clienți. Practic, riști să pierzi controlul propriei afaceri”, a completat Decebal Popescu.
Primul pas este digitizarea – trecerea din analog, în digital. Scopul este înlocuirea hârtiei cu sisteme de calcul, prin vizualizarea și analizarea datelor produse.
Al doilea pas îl reprezintă ajustarea proceselor interne prin folosirea informațiilor digitale, iar al treilea pas este atingerea stadiului de transformare digitală, ceea ce presupune crearea unei noi realități organizaționale, cu procese, activități și competențe transformate. Bineînțeles, este nevoie de oameni care știu să lucreze cu tehnologia.
„Sunt în plină dezvoltare platformele de digital freight brokerage și transportatorii ar trebui să fie aliniați, din punct de vedere tehnologic, pentru a putea oricând intra într-o colaborare “automatizată”, pentru că tranzacțiile se vor derula într-un ritm amețitor. Temerea că oamenii vor fi înlocuiți de tehnologie este falsă! Oamenii vor fi înlocuiți nu de roboți, ci de alți oameni care se descurcă foarte bine să utilizeze tehnologia în avantajul lor și al companiei unde lucrează, generând o productivitate crescută. Practic, piața va deveni un ecosistem digital, din care trebuie să facem cu toții parte”, a concluzionat co-fondatorul Smart Touch Technologies.
În ultima perioadă, Decebal Popescu s-a implicat din ce în ce mai mult în promovarea tehnologiei și cum o putem folosi în avantajul nostru, acesta prezentând platforma SaaS Apollo, dezvoltată de Smart Touch Technologies, companiilor care vor să automatizeze task-urile manuale din toate procesele care implică documente. De asemenea, a susținut încă un demo în care a arătat cum Apollo folosește inteligența artificială (AI) și sub-componentele acesteia: procesarea limbajului natural (NLP), învățarea automată (ML), computer-vision (CV) și recunoașterea optică a caracterelor (OCR).
Co-fondatorul Smart Touch Technologies a participat, de asemenea, și la lucrările Comisiei speciale a Camerei Deputaților pentru Automatizare și Viitorul Muncii, pentru discuții pe tema automatizării lanțului de aprovizionare în industria logistică și serviciile conexe.
Surse: https://www.ziuacargo.ro/