Alianța 2M dintre Maersk și MSC se termină în 2025

Uniunea Societăților de Expediții din România

Alianța 2M dintre Maersk și MSC se termină în 2025

Cele două linii maritime, MSC Mediterranean Shipping Company (MSC) și Maersk A/S, o entitate sub A.P. Moller – Maersk, au convenit de comun acord să înceteze, în ianuarie 2025, actuala alianță 2M.

2M este un acord de partajare a navelor de linie de transport de containere, introdus în 2015 de către cele două companii maritime, cu scopul de a asigura operațiuni competitive și eficiente din punct de vedere al costurilor în comerțul Asia-Europa, transatlantic și transpacific.

Într-o declarație comună din 25 ianuarie 2022, CEO Vincent Clerc al A. P. Moller – Maersk și CEO Soren Toft al MSC spun:

„MSC și Maersk recunosc că multe s-au schimbat de când cele două companii au semnat acordul pe 10 ani în 2015. Întreruperea alianței 2M deschide calea pentru ca ambele companii să continue să-și urmeze strategiile individuale.

Am apreciat foarte mult parteneriatul și așteptăm cu nerăbdare o colaborare puternică continuă pe tot restul perioadei de acord. Rămânem pe deplin angajați să oferim clienților MSC și Maersk serviciile alianței 2M.”

Anunțul nu are un impact imediat asupra serviciilor oferite clienților care folosesc serviciile 2M. Echipele fiecărei companii vor comunica cu clienții lor respectivi pentru a sprijini în timpul și după, eliminarea treptată a alianței 2M.

În afară de dorința de a minimiza posibilele perturbări cauzate de încetarea acordului în 2025, nu s-a făcut niciun alt comentariu.

Deși parteneriatele temporare ale 2M cu HMM și SM Line s-au încheiat deja, cooperarea parțială cu transportatorul ZIM în unele regiuni nu a fost menționată.

Sfârșitul 2M va afecta și celelalte două alianțe oceanice, deschizând cu siguranță un nou capitol în oligopolul existent până acum pe piața containerelor maritime.

Alte speculații se referă la o schimbare a politicilor autorităților din America, Europa și Asia în ceea ce privește Regulamentul de exceptare pe categorii de consorții (CBER), care acordă transportatorilor scutiri de la obligațiile antitrust.

Regulamentul UE respectiv, care a fost adoptat pentru prima dată în 2009 și extins în 2014 și 2020, urmează să expire în prezent la 25 aprilie 2024.

Sursa: www.maersk.com; www.msc.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »