Vama Racovăț, încă un punct vamal deschis între România și Ucraina

Uniunea Societăților de Expediții din România

Vama Racovăț, încă un punct vamal deschis între România și Ucraina

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) preia două drumuri județene de la Consiliul Județean Botoșani, pentru a permite și transportatorilor de mărfuri să treacă prin vama redeschisă de la Racovăț, la frontiera cu Ucraina, reducând astfel cozile de camioane de la Siret. Redeschis pe 10 februarie 2023, punctul de trecere al fronierei va fi însă doar pentru trafic ușor, de până la 3,5 tone.

Vama Racovăț fusese închisă în 2010 pentru că nu mai corespundea cerințelor unui punct de frontieră.

Ionel Irinel Scrioșteanu, Secretar de stat în MTI, menționează pe pagina sa de Facebook faptul că, în urmă efortului comun al părții române și al părții ucrainene, PTF Racovăț (RO) – Diakivți (UĂ) a fost redeschis traficului internațional, după următorul regim: trafic pietonal și rutier, cu program de funcționare permanent.

Au fost executate următoarele lucrări:

  • 2 artere rutiere de control pentru fiecare sens (intrare și ieșire din țară) prevăzute cu sistem antipneu;
  • zonă de întoarcere pentru vehicule în situația refuzului intrării;
  • zonă separată pentru controlul amănunțit al vehiculelor;
  • cabine de control;
  • împrejmuire și supraveghere perimetrală;
  • presemnalizare și semnalizare;
  • spații interioare;
  • echipamente IT&C.

Siret – Porubne, vama din județul Suceava este principalul punct de trecere a frontierei dintre România și Ucraina, unde cozile de camioane s-au întins și pe 20 de kilometri. După preluarea Drumurilor Județene 298 și 291 C de la CJ Botoșani, CNAIR va face investiții pentru a crește portanța celor două șosele până la limita maximă permisă de 40 de tone.

Mulțumind atât reprezentanților instituțiilor române pentru buna mobilizare pe care au avut-o într-un timp scurt, cât și reprezentanților instituțiilor ucrainene, Secretarul de stat precizează că Vama Racovăț a fost deschisă, fiind primul punct de trecere a frontierei între Ucraina și un stat membru al Uniunii Europene, după agresiunea militară din Ucraina.

Pe lângă creșterea fluenței traficului de călători între România și Ucraina, deschiderea noului punct vamal urmărește și reducerea presiunii din PTF Siret – Porubne.

Sursa: https://economedia.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »