Retrospectiva Forumului Three Seas Initiative (3SI) – “Investing into a resilient tomorrow”
Uniunea Societăților de Expediții din România (USER) a participat la Three Seas Business Forum, eveniment ce a avut loc pe 7 septembrie 2023, la București, organizat de Guvernul României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui Klaus Iohannis.
Inițiativa Trei Mări (3SI) este o platformă de inspirație politică, orientată comercial, pentru îmbunătățirea conectivității între douăsprezece state membre ale UE situate între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră: Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Austria, Croația, România și Bulgaria.
Forumul s-a desfășurat în cinci secțiuni:
- Deschiderea la nivel înalt
- Secțiunea Energie
- Secțiunea Transport
- Secțiunea Digitalizare
- Secțiunea Investiții
Reprezentanții USER au fost prezenți la Deschiderea la nivel înalt, în cadrul căreia președintele României, Prim-Ministrul, precum și alți șefi de state și de guverne au ținut câte un discurs, apoi au participat la Secțiunea Transport.
În cadrul acestei secțiuni de interes pentru uniune și membrii săi, s-a pus accent pe rolul pe care Inițiativa Trei Mări îl va juca în îmbunătățirea conectivității regionale și în optimizarea transportului de mărfuri, precum și pe provocările și cerințele viitoare care trebuie depășite pentru a atinge cu succes obiectivele evidențiate în Green Deal. De asemenea, a fost subliniat impactul transformator al tehnologiilor digitale și a altor tehnologii, modul în care inovația poate crește considerabil fluxul de mărfuri în regiunea Inițiativei Trei Mări și nu numai.
Speech-ul de bun-venit a fost ținut de Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, care a subliniat faptul că asigurarea mobilității militare pe Flancul de Est al NATO și consolidarea economiilor europene vor putea fi asigurate eficient inclusiv prin implementarea a două proiecte transnaționale importante: Rail2Sea și Via Carpatia, care vizează realizarea conexiunii între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Egee mai eficientă.
În sectorul rutier, Via Carpatia va asigura rute de transport care vor tranzita România pe noi sectoare de drum de mare viteză (Orade-Arad și Lugoj-Calafat).
Pentru transportul feroviar, proiectul Rail2Sea va asigura noi legături între granița de vest și Portul Constanța (Calea Ferată Cluj-Episcopia Bihor și Brașov-Sighișoara), dar și pe ruta de sud (Calea Ferată Arad-Timișoara-Caransebeș-Craiova-Calafat).
Au urmat două paneluri: unul privind transportul feroviar, iar celălalt privind transportul rutier.
În cadrul panelului Rail Transportation au fost puse în discuție subiecte ca:
– Tehnologii de tendință în infrastructură și material rulant.
– Finanțarea disponibilă și modalitățile de stimulare a investițiilor private și modul de sinergie cu investițiile publice.
– Proiecte majore în curs de dezvoltare în statele membre aliniate la abordarea strategică 3SI pentru a crește interconectivitatea, coridoarele feroviare.
– Rolul transportului feroviar în atingerea obiectivelor stabilite în Green Deal și Fit for 55, impactul feroviar asupra mediului.
– Provocări regionale, europene și globale pentru dezvoltarea și întreținerea infrastructurii feroviare.
– Viabilitatea transportului feroviar de mare viteză ca alternativă la transportul aerian; concurență cu alte moduri de transport.
– Beneficiile economice și sociale ale transportului feroviar.
– Beneficiile militare și de securitate ale unei rețele feroviare regionale extinse.
– Siguranța și securitatea transportului feroviar.
Dintre persoanele care au luat parte la aceste discuții menționăm: Ionuț Cristian SĂVOIU – Secretar de Stat în MTI, Venera VLAD – Director asociat, Infrastructură Europa, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Amb. Georgette MOSBACHER – Co-președinte al Three Seas Programming, Atlantic Council, Loreta MASKALIOVIENĖ, Viceministrul Transporturilor și Comunicațiilor din Lituania.
La panelul Road Transportation, subiectele tratate au fost referitoare la următoarele aspecte:
– Categorii de mobilitate rutieră – de la interstatal până la micro-mobilitate.
– Tehnologii remarcabile în tendințe, cu accent pe infrastructură.
– Finanțare disponibilă și modalități de stimulare a investițiilor private și modul de sinergie cu investițiile publice, atât pentru proiectele de infrastructură, cât și pentru inovarea vehiculelor.
– Proiecte majore în curs de dezvoltare în statele membre aliniate la abordarea strategică 3SI pentru a crește interconectivitatea, coridoarele rutiere.
– Transport rutier durabil; strategii de reducere a impactului asupra mediului al transportului rutier.
– Sisteme inteligente de transport și rolul lor în optimizarea traficului și reducerea accidentelor.
– Provocări regionale, europene și globale pentru dezvoltarea și întreținerea infrastructurii rutiere.
– Beneficiile militare și de securitate ale unei rețele de drumuri regionale extinse.
– Siguranța și securitatea transportului rutier.
Dintre paneliștii prezenți amintim: Asset ASSAVBAYEV – Secretar General TRACECA, Ionel SCRIOȘTEANU – Secretar de Stat în MTI, Joe PHILIPSZ – Senior Director Amber Infrastructure Group, consilier de investiții la Three Seas Initiative Investment Fund, Gen. Hans DAMEN, Ret., Fmr Șef al Comandamentului Sprijin Operațional, Țările de Jos.
Uitând-ne în urmă, putem spune că acest eveniment internațional de înalt nivel, ale cărui cuvinte cheie au fost “conectivitate, investiții, dezvoltare, solidaritate”, ne-a dat un sentiment de optimism, de curaj, de speranța pentru România.