Modificarea codului CAEN 5229 de la 1 ianuarie 2025 – Ce acțiuni trebuie întreprinse de casele de expediții și de comisionarii vamali? Instituțiile implicate nu lămuresc toate aspectele…

După cum v-am informat în data de 30 octombrie 2024, prin Ordinul Președintelui Institutului Național de Statistică nr. 377/17 aprilie 2024 privind actualizarea Clasificării activităţilor din economia naţională – CAEN s-au adus unele modificări, printre care unele sunt și din domeniul transporturilor și activităților anexe transporturilor.
Astfel, Codul CAEN 5229 – Alte activități anexe transporturilor a fost desființat, introducându-se, în schimb, alte trei coduri, pe care le detaliem mai jos:
5225 – Activităţi de servicii logistice pentru transporturi
Expedierea mărfurilor
Organizarea expedierilor de marfă individuale sau în grup (inclusiv ridicarea și gruparea mărfurilor).
Activități de manipulare a mărfurilor, de exemplu ambalarea temporară în lăzi pentru unicul scop al protejării mărfurilor în timpul tranzitului, despachetarea din lăzi, extragerea de eșantioane, cântărirea mărfurilor.
5226 – Alte activităţi anexe transporturilor
Aranjarea sau organizarea operațiunilor de transport multimodal (rutier, maritim, aerian sau pe calea ferată).
Procurarea și emiterea documentelor de transport și a documentelor de expediție (scrisori de trăsură).
Activități ale agenților vamali.
Activități ale agenților implicați în expedierea mărfurilor pe cai maritime și aeriene.
Activități ale brokerilor pentru spații pe nave și aeronave.
5231 – Activităţi de intermediere pentru transportul de marfă
Intermedierea transportului de marfă, prin reunirea clienților și prestatorilor de servicii contra cost sau comision.
În august 2024, USER s-a adresat Institutului Național de Statistică (INS), pentru a întreba care dintre cele două noi coduri CAEN vor putea fi folosite de casele de expediții și comisionarii vamali în activitatea lor (5226 sau 5231), începând cu 1 ianuarie 2025.
Răspunsul acestei instituții a fost următorul:
„Activităţile comisionarilor vamali și caselor de expediții se vor regăsi, în opinia noastră, potrivit Clasificării activităţilor din economia naţională – CAEN Rev.3 – ce va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2025 – astfel:
- 5226 „Alte activităţi anexe transporturilor” – pentru activități ale comisionarilor vamali;
- 5231 „Activităţi de intermediere pentru transportul de marfă” – pentru activități ale caselor de expediții (în condițiile în care, potrivit informațiilor de care dispunem, casa de expediții reprezintă un interpus/intermediar între expeditor (firma de la care se încarcă marfa, proprietară sau nu a mărfii) și transportator, aceasta (casa de expediții) preluând comanda de la expeditor pe care o transmite apoi firmei/firmelor de transport).”
Precizăm, de asemenea, următoarele:
- Noua versiune actualizată a CAEN, respectiv CAEN Rev.3, a fost aprobată prin Ordinul Președintelui INS nr. 377/17.04.2024, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 385/25.IV.2024, și va intra în vigoare la data de 01.01.2025.
- Răspunsurile formulate de INS cu privire la identificarea/încadrarea activităţilor economice potrivit structurii CAEN Rev.2 reprezintă opinia/punctul de vedere al instituţiei, având un caracter de recomandare şi nu constituie un act cu forţă juridică obligatorie pentru operatorii economici şi/sau în faţa autorităţii şi instituţiilor publice române sau străine.
- Operatorii economici au libertatea de a-şi defini în mod independent propriul domeniu de activitate (principal şi secundar) în raport cu activităţile efectiv desfăşurate, activitatea principală fiind acea activitate care contribuie în cea mai mare măsură la valoarea adăugată totală a unităţii/societăţii.
- Utilizarea altor coduri CAEN Rev.2 decât cele recomandate de INS pentru definirea domeniului de activitate al societăţii revine în întregime în responsabilitatea operatorului economic respectiv.”
Având în vedere cele menționate mai sus, USER s-a adresat Oficiului Național al Registrului Comerțului, la începutul lunii octombrie, cu următoarele întrebări:
- Ce demersuri ar trebui efectuate de casele de expediții și comisionarii vamali pentru trecerea la noul Nomenclator CAEN, din 1 ianuarie 2025, având în vedere că în statutul/actul constitutiv, în Certificatul de Înregistrare și în alte documente ale unei societăți comerciale este înscris vechiul cod CAEN?
- Este necesară înlocuirea Certificatului de Înregistrare al fiecărei societăți comerciale cu activitatea principală declarată „ Alte activități anexe transporturilor” – cod CAEN 5229, din cauza modificării acestuia din 1 ianuarie 2025?
- Ce autorități ar trebui anunțate cu privire la noul cod CAEN utilizat de casele de expediții și comisionarii vamali?
În data de 25 octombrie 2024, am primit răspuns de la Oficiul Național al Registrului Comerțului și îl redăm mai jos:
“1. Conform art. 103 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerțului și pentru modificarea și completarea altor acte normative cu incidență asupra înregistrării în registrul comerțului, cu modificările și completările ulterioare, în registrul comerţului se vor înregistra menţiuni referitoare la modificări ale actelor, faptelor şi datelor înregistrate în registrul comerţului.
- Potrivit art. 122 alin. (4) din Legea nr. 265/2022, dacă se modifică obiectul de activitate ori activităţile autorizate, sediul social/profesional sau se înfiinţează noi sedii secundare, precum şi în situaţia întreruperii temporare de activitate a persoanelor fizice autorizate, întreprinderii individuale, întreprinderilor familiale ori a societăţilor care au desfăşurat activitate de la înfiinţare sau a reluării acesteia, solicitantul depune la biroul unic din cadrul oficiului registrului comerţului o nouă declaraţie-tip pentru sediul social/profesional şi/sau sedii secundare, după caz, la terţi, corespunzătoare modificărilor intervenite şi care să ateste situaţia curentă pentru desfăşurarea tuturor activităţilor declarate în obiectul de activitate.
- La data de 25.04.2024, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 385, a fost publicat Ordinul Președintelui Institutului Național de Statistică nr. 377 din 17 aprilie 2024 privind actualizarea Clasificării activităților din economia naţională – CAEN, care va intra în vigoare la data de 01.01.2025.
Până la data prezentei, nu a fost adoptat un act normativ privind modalitatea de aplicare a Ordinului Președintelui Institutului Național de Statistică nr. 377 din 17 aprilie 2024, în ceea ce privește actualizarea obiectului de activitate al profesioniștilor înregistrați în registrul comerțului, conform CAEN Rev. 3.
Astfel, în lipsa unui act normativ, conform celor descrise mai sus, actualizarea obiectului de activitate al profesioniștilor înregistrați în registrul comerțului, conform CAEN Rev. 3, implică modificarea obiectului de activitate al acestora, mențiune ce antrenează, printre altele, și preschimbarea certificatului de înregistrare.
Informații referitoare la înregistrarea în registrul comerțului a mențiunii privind modificarea obiectului de activitate puteți obține accesând pagina de internet a Oficiului Național al Registrului Comerțului, www.onrc.ro, secțiunea Mențiuni – Persoane juridice, ghidul referitor la modificarea obiectului de activitate.
- Aspectele evocate de dumneavoastră la punctul 3. din adresa nr. 23/09.10.2024 excedează competențelor legale conferite Oficiului Național al Registrului Comerțului, sens în care vă recomandăm să vă adresați instituțiilor / autorităților publice cu atribuții în materie.”
Ca urmare a acestui răspuns primit de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, fiind nelămuriți dacă există o perioadă de grație în care pot fi preschimbate Certificatele de înmatriculare ale companiilor, ne-am adresat din nou Institutului Național de Statistică (INS), de la care am primit răspuns în data de 9 decembrie 2024:
„1. Preschimbarea certificatelor de înmatriculare ale operatorilor economici se realizează, la cerere, de către Oficiile sau Birourile teritoriale ale registrului comerțului, conform prevederilor legale în vigoare, Institutul Național de Statistică neavând niciun fel de atribuții în acest sens.
- Potrivit H.G. nr. 1521/27.11.2024 pentru completarea H.G. nr. 656/1997 privind aprobarea CAEN, „Autoritățile și instituțiile administrației publice stabilesc, dacă este cazul, prin act al conducătorului acestora, măsuri și proceduri pentru punerea în aplicare a Clasificării activităților din economia națională – CAEN, actualizate potrivit art. 5”.
- Institutul Naţional de Statistică, potrivit legii de organizare şi funcţionare, acordă asistenţă tehnică cu privire la identificarea/încadrarea activităţilor economice în CAEN sau referitoare la orice alte aspecte aparţinând domeniului său de activitate, respectiv cel statistic, dar nu este o instituţie cu atribuții în ceea ce privește preschimbarea certificatelor de înmatriculare ale operatorilor economici ori în stabilirea unui termen în acest sens, acestea neintrând în sfera competențelor sale legale. Pentru obținerea unor informații suplimentare referitoare la aceste aspecte, vă recomandăm să vă adresați Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) ori să consultați pagina web a acestuia (https://www.onrc.ro).”