Ministerul Finanțelor și ANAF lansează aplicația de monitorizare GPS pentru Sistemul RO e-Transport, ce va fi operațională din 15 iulie 2024

Uniunea Societăților de Expediții din România

Ministerul Finanțelor și ANAF lansează aplicația de monitorizare GPS pentru Sistemul RO e-Transport, ce va fi operațională din 15 iulie 2024

Potrivit unui comunicat transmis presei de către ANAF, Ministerul Finantelor si ANAF și ANAF au finalizat aplicația e-Transport, prin intermediul căreia sunt monitorizate transporturile rutiere pe teritoriul național ale bunurilor cu risc fiscal ridicat și transporturile rutiere internaționale de bunuri.  

Aplicația a fost deja încărcată pe platformele Apple Store și Google Play și este în proces de avizare, urmând ca, până la cel târziu 15 iulie 2024, să fie operațională și să poată fi descărcată de utilizatori.

În acest context, în perioada 15 iulie 2024 – 31 august 2024, aplicația este în testarea parametrilor tehnici. Astfel, prevederile art. 13^1 lit. d) și e) din OUG nr. 41/2022 se vor aplica începând cu data de 1 septembrie 2024 (comunicatul, disponibil și pe site-ul ANAF, nu menționează baza pentru aplicarea sancțiunilor de la 1 septembrie).

Pentru monitorizarea transporturilor de bunuri, Sistemul RO e-Transport preia date din sistemele de poziționare GPS, în situația în care autovehiculele de transport marfă sunt dotate cu astfel de sisteme. Pentru aceste situații, pe site-ul MF, pe pagina e-Transport au fost încărcate specificațiile tehnice necesare:

https://etransport.mfinante.gov.ro/primire-date-gps  

În caz contrar, autovehiculele trebuie să fie dotate cu un dispozitiv de tip telefon mobil care utilizează tehnologii de poziționare și transmisie de date prin satelit, pe care este instalată aplicația, dezvoltată de CNIF.  

Operatorul de transport rutier are obligația să asigure transferul datelor de poziţionare a vehiculului de transport care fac obiectul declaraţiei din sistem, pe toată durata traseului de transport al bunurilor care fac obiectul monitorizării prin RO e-Transport.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »