Din 2026, Ungaria va avea port maritim în Italia

Uniunea Societăților de Expediții din România

Din 2026, Ungaria va avea port maritim în Italia

Se știe de multă vreme că Ungaria își dorește o ieșire la mare pentru a susține și dezvolta activitățile comerciale ale companiilor maghiare.

În decembrie 2022, ministrul ungar Afacerilor Externe și Comerțului, Péter Szijjártó, a anunțat la Roma că s-a ajuns la un acord între autoritățile din Italia și Ungaria, care va permite în curând să înceapă investițiile pregătitoare, astfel încât partea deținută de maghiari a portului din Trieste, Italia, să poată fi folosită din 2026 de firmele ungurești, pentru activitățile lor de import/export.

Ministrul maghiar a purtat discuții cu viceprim-ministrul italian Matteo Salvini, după care a spus că scopul guvernului din Ungaria cu suprafața achiziționată în portul Trieste este de a se asigura că firmele maghiare au acces mai rapid și mai lin la mare.

El a spus că a fost prezentat un concept de dezvoltare, care să ducă la crearea unui port capabil să manipuleze 2,5 milioane de tone de mărfuri pe an, atât rutier, cât și feroviar.

Potrivit lui Szijjártó, prin programul comun de dezvoltare, Ungaria și Italia își propun să facă din Trieste unul dintre cele mai importante porturi din Europa Centrală.

Cele două țări au finalizat oficial acordul care a acordat Ungariei drepturi de concesiune asupra unei extinderi de 300 m lungime a falezei din Trieste încă din 2019. În total, statul ungar a plătit Italiei 31 de milioane de euro pentru 60 de ani de drepturi de concesiune a zonei.

Sursa: Hungary Today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »