De la 1 iulie 2024 se aplica sanctiunile pentru nerespectarea reglementarilor RO e-Transport – exceptie operatorii economici autorizati AEO

Uniunea Societăților de Expediții din România

De la 1 iulie 2024 se aplica sanctiunile pentru nerespectarea reglementarilor RO e-Transport – exceptie operatorii economici autorizati AEO

Astazi am aflat de publicarea unui proiect de ordonanta de urgenta, prin care Guvernul Romaniei intentioneaza sa modifice unele acte normative în domeniul e-Transport, e-TVA și e-Factura si sa reglementeze unele măsuri fiscal-bugetare.

 

Din pacate, acest proiect prevede urmatoarele:

 

ART. I – La articolul LXXV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1139 din 15 decembrie 2023, cu modificările şi completările ulterioare, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

 

“ART. LXXV

(1) Prevederile art. LXXIV pct. 21 intră în vigoare la data de 1 iulie 2024 şi se aplică pentru faptele săvârşite şi constatate începând cu această dată. Prin excepție, pentru utilizatorii prevăzuți la art.8 1 care au statutul de operator economic autorizat potrivit prevederilor art. 38 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii (reformare) la data realizării transportului internațional de bunuri, prevederile art. LXXIV pct. 21 intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2025 și se aplică pentru faptele săvârşite şi constatate începând cu această dată.”

 

Adica, sanctiunile prevazute de legislatie urmeaza sa se aplice de la 1 iulie 2024, tuturor utilizatorilor Sistemului RO e-Transport, cu exceptia operatorilor economici autorizati AEO, care vor fi sanctionati de la 1 ianuarie 2025.

 

 

Aici este atasat si ORDINUL nr. 1.337/1.268/2024 pentru aprobarea Procedurii de utilizare şi funcţionare a sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e-Transport, care a fost publicat ieri, 27 iunie 2024, in Monitorul Oficial.

 

Va recomandam sa il cititi, intrucat aduce clarificari cu privire la aplicarea legislatiei in vigoare privitoare la Sistemul RO e-Transport.

 

Cu regret va informam ca inca nu am primit raspuns la adresa noastra catre ANAF, din data de 19 iunie 2024. Prin aceasta solicitam (din nou) amanarea aplicarii sanctiunilor si adresam intrebari primite de la companii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »