Viitorul documentelor de transport digital – Va fi e-CMR obligatoriu?

Uniunea Societăților de Expediții din România

Viitorul documentelor de transport digital – Va fi e-CMR obligatoriu?

Acest subiect de interes va fi discutat în cadrul evenimentului organizat de Uniunea Societăților de Expediții din Romania (USER), “Romanian Freight Forwarder’s Day – Ediția a II-a, în data de 15 mai 2025, la Camera de Comerț și Industrie a României.

Informații despre Regulamentul eFTI

După patru ani de la adoptarea Regulamentului UE 2020/1056 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 15 iulie 2020 privind informațiile electronice referitoare la transportul de mărfuri (Regulamentul eFTI), implementarea acestuia a intrat în vigoare, la 21 august 2024, așa că, mult-așteptata utilizare a scrisorii de trăsură digitale e-CMR va putea fi posibilă din 2026.

Conform acestei reglementări europene, „informații electronice referitoare la transportul de mărfuri” sau „eFTI” înseamnă un set de elemente de date prelucrate prin mijloace electronice în scopul schimbului de informații de reglementare între operatorii economici în cauză și între operatorii economici în cauză și autoritățile competente.

Așadar, acest regulament a fost adoptat de Parlamentul European și Consiliul European pentru a permite operatorilor economici (în principal, companii implicate în transportul de mărfuri și logistică) să partajeze cu autoritățile de aplicare a legii informații în format electronic privind transportul de mărfuri pe cale rutieră, feroviară, pe căi navigabile interioare și pe cale aeriană în Uniunea Europeană.

Regulamentul se aplică cerințelor de reglementare privind informațiile referitoare la transportul de mărfuri prevăzute în actele legislative ale UE enumerate mai jos:

1. Regulamentul nr. 11 al Consiliului CEE privind transportul pe căi navigabile interioare

2. Directiva 92/106/CEE a Consiliului privind transporturile intermodale 

3.Regulamentul (CE) nr. 1072/2009 privind transportul rutier internațional de mărfuri 

4.Regulamentul (CE) nr. 1013/2006 privind transferurile de deșeuri 

5.Directiva 2008/68/CE privind transportul interior de mărfuri periculoase 

6.Directiva (UE) 2016/797 privind interoperabilitatea sistemului feroviar 

7.Regulamentul (CE) nr. 300/2008 privind securitatea aviației civile 

Regulamentul se aplică, de asemenea, cerințelor de informare similare din legislațiile naționale relevante.

Companiile nu sunt obligate să pună la dispoziția unei autorități competente informații de reglementare referitoare la transport în format electronic. Cu toate acestea, atunci când optează să pună la dispoziție aceste informații în format electronic, operatorii trebuie:

  • să utilizeze date prelucrate pe o platformă eFTI certificată și, dacă este cazul, de către un furnizor de servicii eFTI certificat;
  • să pună la dispoziție datele în format care poate fi citit automat, printr-o conexiune autentificată și securizată la sursa de date a unei platforme eFTI și, atunci când datele sunt solicitate pentru inspecție, să comunice autorităților o legătură de identificare unică vizând datele respective;
  • să prezinte datele în format lizibil de către om, la cererea autorității competente, pe loc, pe dispozitivul operatorului.

Autoritățile relevante trebuie:

  • să accepte informațiile de reglementare puse la dispoziție în format electronic de către operatori;
  • să accepte informații de reglementare privind transporturile de deșeuri fără acordul la care se face referire în Regulamentul (CE) nr. 1013/2006;
  • să aibă capacitatea de a accesa și a procesa electronic datele eFTI puse la dispoziție de operatori;
  • să furnizeze o validare oficială, cum ar fi ștampile sau certificate, pe cale electronică, în cazul în care este necesară o astfel de validare ca parte a informațiilor de reglementare.

Autoritățile relevante, furnizorii de servicii eFTI și operatorii trebuie să păstreze confidențialitatea informațiilor comerciale și să se asigure că acestea sunt accesate și prelucrate numai în mod autorizat.

Textul regulamentului stabilește un calendar detaliat:

August 2020 – Intrarea în vigoare a Regulamentului eFTI

August 2021 – Notificarea de către statele membre a dispozițiilor de drept intern și a cerințelor de raportare de reglementare corespunzătoare

21 august 2024 – Statele membre sunt obligate să implementeze măsuri pentru a-și adapta legile și sistemele naționale la reglementare. Aceasta include versiunea electronică a scrisorilor de trăsură și a altor documente de transport.

Ianuarie 2025 – Au fost amânate termenele limită pentru publicarea actelor delegate și de punere în aplicare legate de regulamentul eFTI. Până în prezent, Comisia a publicat două acte, care sunt disponibile pe site-ul său web. Unul este așa-numitul „act de punere în aplicare”, care urmărește să definească proceduri uniforme, reguli și specificații tehnice care trebuie urmate de autoritățile competente din țările UE pentru a accesa informațiile privind transportul de marfă prin platformele eFTI. Al doilea este un așa-numit „act delegat” care stabilește un set unificat de date eFTI pentru schimbul automat de informații. 

Cu toate acestea, două acte suplimentare urmează să fie încă publicate: un act de punere în aplicare legat de specificațiile pentru platformele eFTI și furnizorii de soluții și un act delegat de stabilire a normelor pentru certificarea platformelor eFTI și a furnizorilor de soluții. Data publicării a fost mutată la jumătatea anului 2025

Ianuarie 2026 – Platformele eFTI și furnizorii de servicii pot începe pregătirea pentru operațiuni. Autoritățile statelor membre pot începe să accepte date stocate pe platforme certificate eFTI pentru inspecție.

Începând cu 9 iulie 2027 – Regulamentul eFTI va fi pe deplin implementat. Autoritățile competente ale statelor membre vor fi obligate să accepte informațiile de transport în format electronic prin intermediul platformelor certificate.

2029 – Comisia Europeană va efectua o evaluare pentru a stabili posibilitatea de a obliga companiile să emită documentația de transport în format electronic și sub umbrela eFTI.

Sprijin pentru e-CMR

Regulamentul eFTI va permite adoptarea, la scară largă, și a scrisorii de transport electronice e-CMR, încă foarte puțin utilizată în România, deși țara noastră a aderat la Protocolul e-CMR din anul 2019 și a transpus, în legislația națională, regulile din Pachetul de Mobilitate care prevăd utilizarea e-CMR în activitatea de transport.

„Una dintre provocările cheie care limitează în prezent adoptarea e-CMR este lipsa de interoperabilitate între diferitele părți interesate implicate în serviciu. Trebuie remarcat faptul că tehnologia folosită de diverși furnizori nu garantează întotdeauna comunicarea între diferite sisteme. Introducerea eFTI va face interoperabilitatea o cerință.” declară Raluca Marian, Director al delegației IRU în Uniunea Europeană.

Este important de menționat că responsabilitatea pentru conformitatea cu regulamentul eFTI nu revine companiilor în sine, ci reprezentanților organelor de control. Conform regulamentului, companiilor li se permite să păstreze documente pe hârtie dacă aleg să le folosească în continuare. În schimb, dacă trece la o scrisoare de trăsură electronică, șoferul va prezenta un cod QR generat pe un dispozitiv mobil în timpul unei inspecții rutiere, care conține un număr unic de transport. Acest număr va servi drept „cheie” pentru datele relevante din bazele de date ale furnizorilor de soluții, prin care vor fi puse la dispoziție informațiile solicitate referitoare la un anumit transport. 

Unul dintre cele mai mari avantaje ale e-CMR este capacitatea sa de a se integra cu platformele existente de management al transportului, declarațiile vamale și sistemele de urmărire. “e-CMR oferă o integrare perfectă cu alte servicii de transport, inclusiv cu declarațiile vamale și gestionarea transportului și a flotei. Trecerea la formate electronice sporește, de asemenea, eficiența logistică și competitivitatea economică.” notează Raluca Marian.

Avantajele implementării e-CMR

Adoptarea e-CMR nu se referă doar la digitalizare, ci înseamnă a face logistica mai rapidă, mai inteligentă și mai rentabilă.

  • Economie de timp: un studiu pentru Ministerul Danez al Transporturilor a constatat că e-CMR reduce munca administrativă de la 23 de minute per document de transport la doar 9 minute.
  • Reducerea costurilor: companiile care au testat e-CMR au raportat o scădere cu 70% a costurilor de documentare și o reducere cu 59% a timpului de procesare a documentelor de transport.
  • Impact masiv asupra muncii: IRU estimează că transportatorii europeni ar putea economisi până la 102 milioane de ore de lucru pe an, echivalentul a 40.000 până la 50.000 de angajați cu normă întreagă.
  • Mai puține erori, urmărire în timp real și eliminarea pierderii documentelor:  înregistrările digitale înseamnă acces instantaneu și rezolvare mai rapidă a problemelor.
  • Logistică ecologică: Comisia Europeană estimează că e-CMR ar putea economisi 160 de milioane de coli de hârtie anual – un câștig atât pentru afaceri, cât și pentru obiectivele de sustenabilitate.
  • Plăți mai rapide: digitalizarea elimină întârzierile de primire a documentelor, ajutând transportatorii să fie plătiți cu săptămâni mai repede.

„Pentru a accelera implementarea e-CMR, este esențial să ne concentrăm asupra beneficiilor intangibile: certitudine operațională, stabilitate și un cadru unificat care acordă prioritate atât mărfurilor, cât și șoferului. Digitalizarea va introduce noi metrici și indicatori, stimulând încrederea și cooperarea între toate părțile. Acum este momentul să ilustrăm aceste beneficii cu performanță în lumea reală.” declară Jordi Espin Vallbona, Secretar general alConsiliul Transportatorilor Spanioli TRANSPRIME.

În ciuda beneficiilor sale, adoptarea e-CMR a fost mai lentă decât se anticipase. Unul dintre cele mai mari blocaje? Lipsa reglementărilor armonizate în statele membre UE, care să stabilească standarde consecvente și aliniate. 

Preocupări privind securitatea și transparența datelor

Ca în orice tranziție digitală, companiile sunt preocupate de securitatea datelor, siguranță, nedezvăluirea informațiilor către părți externe și lipsa potențialelor vulnerabilități. O platformă e-CMR trebuie să asigure toate aceste condiții.

“Eliminarea documentației pe hârtie oferă beneficii care se extind dincolo de simplele economii financiare. Prin eficientizarea procesului de documentare, companiile pot reduce timpii de livrare și pot îmbunătăți securitatea datelor. e-CMR oferă o platformă sigură prin tehnologii avansate precum criptarea datelor, oferind o protecție de neegalat în comparație cu documentele tradiționale pe hârtie. declară Jarosław Gulowaty, Director de Contract Logistics la Fresh Logistic Group Polska.

Industria face eforturi pentru interoperabilitate între platforme și măsuri robuste de criptare pentru a asigura securitatea și conformitatea datelor.

Legislația privind e-CMR în Europa și România

Așa cum am menționat anterior, începând cu 12 iunie 2019, a intrat în vigoare Protocolul e-CMR în România, iar e-CMR este acum recunoscut ca document de control în România și la nivel european, conform Pachetului Mobilitate 1.

Așadar, prin Pachetul de Mobilitate 1, e-CMR a devenit o necesitate, astfel că:

REGULAMENTUL nr. 1055 din 15 iulie 2020 de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1071/2009, (CE) nr. 1072/2009 şi (UE) nr. 1024/2012 în vederea adaptării acestora la evoluţiile sectorului transportului rutier care modifica art. 8 din Reg. 1072/2009 prevede:

“(4a) Dovezile menţionate la alineatul (3) se prezintă sau se transmit agentului autorizat de control din statul membru gazdă, la cerere şi pe durata controlului în trafic. Acestea pot fi prezentate sau transmise electronic, utilizându-se un format structurat modificabil care poate fi folosit direct de computere pentru stocare sau procesare, cum ar fi scrisoarea electronică de trăsură (e-CMR) în temeiul Protocolului adiţional de la Geneva la Convenţia privind Contractul de transport internaţional rutier de mărfuri (CMR) cu privire la scrisoarea electronică de trăsură din 20 februarie 2008. În cursul controlului în trafic, conducătorul auto are permisiunea de a contacta sediul central, managerul de transport sau orice altă persoană sau entitate pentru a furniza, înainte de terminarea controlului în trafic, oricare dintre dovezile menţionate la alineatul (3).”

De asemenea,  DIRECTIVA nr. 1057 din 15 iulie 2020 de stabilire a unor norme specifice cu privire la Directiva 96/71/CE şi la Directiva 2014/67/UE privind detaşarea conducătorilor auto în sectorul transportului rutier şi de modificare a Directivei 2006/22/CE în ceea ce priveşte cerinţele de control şi a Regulamentului (UE) nr. 1024/2012 prevede:

Art. 1. pct. 11

  1. b) obligaţia operatorului să se asigure că conducătorul auto are la dispoziţie, pe suport de hârtie sau în format electronic, precum şi obligaţia conducătorului auto de a păstra şi de a pune la dispoziţie, atunci când i se solicită în trafic:

(i) o copie a declaraţiei de detaşare transmise prin intermediul IMI;

(ii) dovezi ale operaţiunilor de transport care se desfăşoară în statul membru gazdă, cum ar fi o scrisoare electronică de trăsură (e-CMR) sau dovezile menţionate la articolul 8 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1072/2009.

Pachetul de Mobilitate 1 şi e-CMR în legislația națională:

Regulamentul 1055/2020  a fost transpus în Ordonanța Guvernului nr. 27/2011 prin Ordonanța Guvernului nr. 12/2022.

Art. 27 din OG nr. 27/2011:

(5) Dovezile prevăzute la alin. (4) se prezintă sau se transmit inspectorilor din cadrul I.S.C.T.R., la cerere şi pe durata controlului în trafic. Acestea pot fi prezentate sau transmise electronic, utilizându-se un format structurat modificabil care poate fi folosit direct de computere pentru stocare sau procesare, cum ar fi scrisoarea electronică de trăsură (e-CMR) în temeiul Protocolului adiţional de la Geneva la Convenţia privind Contractul de transport internaţional rutier de mărfuri (CMR) cu privire la scrisoarea electronică de trăsură din 20 februarie 2008, la care România a aderat prin Legea nr. 29/2019 pentru aderarea României la Protocolul adiţional privind scrisoarea electronică de însoţire, adoptat la Geneva la 20 februarie 2008, la Convenţia referitoare la contractul de transport rutier internaţional de mărfuri pe şosele (CMR), încheiată la Geneva la 19 mai 1956. În cursul controlului în trafic, conducătorul auto are permisiunea de a contacta sediul central, managerul de transport sau orice altă persoană sau entitate pentru a furniza, înainte de terminarea controlului în trafic, oricare dintre dovezile prevăzute la alin. (4).

Autoritățile de control – I.S.C.T.R. – verifică documentele de transport (inclusiv e-CMR) și aplică sancțiuni în baza HOTĂRÂRII nr. 1317 din 21 decembrie 2023 privind stabilirea încălcărilor cu caracter contravenţional ale prevederilor:

– Regulamentului (CE) nr. 1.071/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme comune privind condiţiile care trebuie îndeplinite pentru exercitarea ocupaţiei de operator de transport rutier şi de abrogare a Directivei 96/26/CE a Consiliului;

– Regulamentului (CE) nr. 1.072/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind normele comune pentru accesul la piaţa transportului rutier internaţional de mărfuri (reformare);

– Regulamentului (CE) nr. 1.073/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind normele comune pentru accesul la piaţa internaţională a serviciilor de transport cu autocarul şi autobuzul şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 561/2006 (reformare);

– Ordonanţei Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere şi ale normelor de aplicare a acesteia.

Directiva 1057/2020 a fost implementata în România prin Ordonanța Guvernului nr. 12/2022, care a modificat și LEGEA nr. 16 din 17 martie 2017 privind detaşarea salariaţilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale, care prevede:

Art. 24 – 1

  1. b) obligaţia pentru întreprinderile prevăzute la art. 3 lit. a), care detaşează conducători auto pe teritoriul României, de a se asigura că respectivii conducători auto au la dispoziţie, pe suport hârtie sau în format electronic, precum şi obligaţia acestor conducători auto de a păstra şi de a pune la dispoziţia inspectorilor I.S.C.T.R., atunci când li se solicită în trafic, următoarele documente:

1.o copie a declaraţiei de detaşare transmise prin intermediul IMI;

2.dovezi ale operaţiunilor de transport care se desfăşoară pe teritoriul României, cum ar fi o scrisoare electronică de trăsură (e-CMR) sau dovezile menţionate la art. 8 alin. (3) din Regulamentul (CE) nr. 1.072/2009;

(5) Inspectorii de muncă au competenţa de a solicita întreprinderii/operatorului de transport rutier român dovezi ale operaţiunilor de transport care au loc pe teritoriul altui stat membru sau al Confederaţiei Elveţiene, cum ar fi o scrisoare electronică de trăsură (e-CMR), precum şi înregistrările tahografului.

Art. 24 – 2

(2) Inspectorii de muncă au competenţa de a solicita operatorului român de transport rutier dovezi ale operaţiunilor de transport care au loc pe teritoriul statului membru gazdă, cum ar fi o scrisoare electronică de trăsură (e-CMR), precum şi înregistrările tahografului.

Art. 24 – 3

În scopul de a stabili dacă un conducător auto se încadrează în situaţiile prevăzute la art. 53 şi/sau la art. 54, conducătorul auto are obligaţia de a păstra şi a pune la dispoziţia I.S.C.T.R., atunci când i se solicită acest lucru cu ocazia controlului în trafic, pe suport hârtie sau în format electronic, dovezi privind operaţiunile de transport relevante, cum ar fi o scrisoare electronică de trăsură (e-CMR) sau dovezile menţionate la art. 8 alin. (3) din Regulamentul (CE) nr. 1.072/2009, şi înregistrări ale tahografului.

Așadar, legislația națională a fost aliniată la regulile din Pachetul de Mobilitate 1, care prevăd utilizarea e-CMR în activitatea de transport. Ținând cont și de reglementările eFTI, autoritățile ar trebui să înceapă implementarea efectiva a platformelor digitale pentru prelucrarea informațiilor electronice referitoare la transportul de mărfuri, inclusiv a scrisorii de transport rutier electronice (e-CMR).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »