Sistemul RO e-Transport – Regulile care trebuie respectate de operatorii de transport rutier și șoferi în privința monitorizării vehiculelor
După cum v-am informat în newsletterul din 2 iulie 2024, Ministerul Finanțelor și ANAF au finalizat aplicația e-Transport, prin intermediul căreia sunt monitorizate transporturile rutiere pe teritoriul național ale bunurilor cu risc fiscal ridicat și transporturile rutiere internaționale de bunuri.
Vă reamintim că, în perioada 15 iulie 2024 – 31 august 2024, aplicația este în testarea parametrilor tehnici. Astfel, prevederile art. 13^1 lit. d) și e) din OUG nr. 41/2022 se vor aplica începând cu data de 1 septembrie 2024 (comunicatul, disponibil și pe site-ul ANAF, nu menționează baza pentru aplicarea sancțiunilor de la 1 septembrie).
- Dacă vehiculul este echipat cu dispozitive de transmitere automată a datelor de poziționare (în esență, este vorba de tahografe inteligente), operatorul de transport rutier este obligat să asigure buna funcționare a dispozitivelor pe toată durata traseului. Înaintea pornirii pe traseu a unui transport care face obiectul Sistemului RO e-Transport, sunt obligatorii introducerea codurilor UIT și atribuirea acestora dispozitivelor de transmitere automată a datelor de poziționare cu care este echipat vehiculul de transport în vederea transmiterii către serverele ANAF.
După terminarea transportului, dispozitivele de transmitere automată a datelor de poziționare nu vor avea alocate coduri UIT.
- Dacă vehiculul de transport nu este echipat cu dispozitive de transmitere automată a datelor de poziționare, operatorul de transport rutier este obligat să echipeze vehiculele de transport cu dispozitive de tip terminal de telecomunicații care utilizează tehnologii de poziționare și transmisie de date prin satelit (dispozitive de tip telefon mobil funcționale), pe care au fost instalate modulele informatice puse la dispoziție de către Centrul Național pentru Informații Financiare. Operatorul de transport rutier este obligat să pună la dispoziția conducătorului auto codul UIT primit de la utilizatorii Sistemului RO e-Transport, sub orice formă inteligibilă de prezentare.
În acest caz, șoferul are obligația să pornească dispozitivul de poziționare și să introducă codurile UIT aferente transportului înainte de începerea transportului pe teritoriul național, respectiv să oprească dispozitivul de poziționare numai după livrarea bunurilor la locul de livrare declarat pe teritoriul național sau după părăsirea teritoriului național.
De asemenea, conducătorul vehiculului de transport este obligat să prezinte, la solicitarea organelor competente, documentele care însoțesc transportul de bunuri care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport împreună cu codul UIT. Codul UIT poate fi prezentat sub orice formă inteligibilă.
Mai multe detalii puteți găsi pe site-ul Ministerului Finanțelor: https://etransport.mfinante.gov.ro/primire-date-gps