Polonia: modificări în sistemul de monitorizare SENT de la 1 ianuarie 2025

Sistemul de Supraveghere Electronică a Transporturilor (SENT) din Polonia reglementează obligațiile de raportare pentru transportul anumitor categorii de mărfuri cu risc ridicat, fiind introdus din anul 2017, pentru prevenirea infracțiunilor fiscale. Sistemul permite urmărirea în timp real a transportului de mărfuri, atât în interiorul Poloniei, cât și pentru transportul transfrontalier (tranzit).
În anul 2024, au fost aduse modificări ale acestor reglementări, astfel încât obligația de înregistrare în sistemul SENT se aplică după cum urmează:
- De la 1 noiembrie 2024: pentru companiile de transport care nu au sediul într-un stat membru al UE, Confederația Elvețiană sau un stat membru AELS.
- De la 1 ianuarie 2025: pentru transportatorii rutieri din statele membre UE, Confederația Elvețiană sau statele membre AELS, care efectuează transport rutier de mărfuri pe teritoriul polonez către sau dinspre o țară non-UE, pe baza permiselor cerute de acordurile internaționale dintre Polonia și acele țări.
Acești transportatori sunt obligați să notifice în registrul SENT, înainte de a trece granița poloneză, și să obțină un număr de referință pentru fiecare transport. Notificarea va include, printre alte detalii, informații despre țările de origine și de destinație, detaliile entității străine care efectuează transportul rutier și numerele de înmatriculare ale vehiculului.
Obligația se referă și la transportatorii înregistrați în UE care efectuează operațiuni de cabotaj.
Obligația de raportare se aplică atât companiilor naționale, cât și străine, indiferent dacă Polonia este destinația finală sau doar o țară de tranzit.
Mărfurile trebuie raportate online prin intermediul platformei electronice PUESC (Platform for Electronic Fiscal and Vamal Services).
Fiecare operațiune va primi un număr de referință valabil pentru 10 zile, care va fi folosit pentru întreaga călătorie.
În plus, transportatorii vor trebui să transmită datele de geolocalizare a camionului pe întreaga durată a transportului, prin intermediul aplicației mobile Sent Geo sau al aparatelor de bord compatibile cu sistemul e-Toll.
Dacă sistemul de localizare nu funcționează mai mult de o oră, șoferul va fi obligat să oprească în cea mai apropiată parcare și să continue călătoria doar după reluarea funcționalității acestuia.
Amenzile pentru încălcarea noilor reguli sunt de până la 2.800 de euro, pentru companiile care nu înregistrează transporturile sau nu declară toate datele. Nerespectarea obligației de a oferi datele de localizare va avea ca rezultat o amendă suplimentară de aproximativ 2.340 de euro.
Sursa: https://puesc.gov.pl/en