Modificări aduse la Sistemul RO e-Transport printr-o ordonanță de urgență

Uniunea Societăților de Expediții din România

Modificări aduse la Sistemul RO e-Transport printr-o ordonanță de urgență

Ținând cont de numeroasele solicitări ale operatorilor economici adresate Ministerului Finanţelor şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală atât în scris, cât şi în cadrul întâlnirilor care au avut loc cu reprezentanţii mediului de afaceri, cu privire la sancţiunile impuse pentru nerespectarea obligaţiilor prevăzute de Sistemul RO e-Transport, care sunt disproporţionate în raport cu obiectivul combaterii fraudei în domeniul TVA, a fost emisă Ordonanța de Urgență nr. 129 din 7 noiembrie 2024, publicată în Monitorul Oficial în data de 11 noiembrie 2024.

 

Aceasta prevede trei modificări importante la regimul Sistemului RO e-Transport.

 

În primul rând, este vorba despre o aplicare graduală a sancțiunilor în funcție de numărul contravențiilor săvarsite într-un termen de 12 luni (aplicabilă, prin excepție, din 21 noiembrie 2024).

 

Mai precis:

  • la prima abatere nu se mai face confiscarea;
  • la a doua abatere se confiscă 15% din contravaloarea bunurilor nedeclarate;
  • la a treia abatere se confiscă 50% din contravaloarea bunurilor nedeclarate;
  • de la a patra abatere se confiscă 100% din contravaloarea bunurilor nedeclarate.

 

În al doilea rând, noua ordonanță prevede suspendarea, până la 31 martie 2025, a amenzilor pentru operatorii de transport rutier care nu asigură monitorizarea prin GPS a vehiculelor folosite la transporturi raportate în Sistemul RO e-Transport. Această sancțiune este reprezentată de o amendă între 10.000 și 50.000 lei, în cazul persoanelor fizice, sau între 20.000 și 100.000 lei, în cazul persoanelor juridice.

În al treilea rând, s-a introdus posibilitatea de a face modificări în sistem, la datele transporturilor rutiere, după expirarea codului UIT.

 

„Prin excepție (…), denumirea, caracteristicile, cantitățile și contravaloarea bunurilor transportate pot fi modificate după expirarea termenului de valabilitate a codului UIT, până cel mai târziu la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a finalizat transportul de bunuri. Operațiunea de modificare a datelor prevăzute (…) reprezintă informație referitoare la profilele de risc specifice contribuabililor persoane fizice și juridice, conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 116/2023 (…)”, scrie în document.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »