Comunicat de presă FIATA – UNECE – Standard de date pentru FIATA Bill of Lading electronic (e-FBL) disponibil ca sursă deschisă

Uniunea Societăților de Expediții din România

Comunicat de presă FIATA – UNECE – Standard de date pentru FIATA Bill of Lading electronic (e-FBL) disponibil ca sursă deschisă

Dragi membri USER,

Am primit următorul comunicat de presă din partea FIATA, referitor la e-FBL (conosamentul electronic):

Geneva, 10 martie – Federația Internațională a Asociațiilor de Expeditorilor de Marfă (FIATA) și Comisia Economică pentru Europa a Națiunilor Unite (UNECE) anunță lansarea oficială a standardului de date pentru FIATA Multimodal Bill of Lading electronic (e-FBL).

Standardul de date, creat pe baza cartografierii Conosamentului de transport multimodal negociabil FIATA (FBL) cu modelul de date de referință UN/CEFACT MMT, permite schimbul de date BL într-un mod standardizat, facilitând interoperabilitatea între toate modurile de transport și părțile interesate din industrie.

Disponibil via GitHub – FIATA/eFBL: This repository includes the documentation & specifications for the eFBL (FIATA Bill of Lading) standard, standardul de date este oferit ca sursă deschisă pentru implementarea de către furnizorii de software și de părțile interesate din industrie. FIATA se așteaptă că standardul său să devină principalul standard global pentru toate Conosamentele de casă (HBL), observând compatibilitatea cu alte BL.

Standardul de date e-FBL este primul rezultat al colaborării dintre FIATA și UNECE. Alte trei documente standard FIATA sunt în curs de a fi cartografiate cu UN/CEFACT MMT RDM și se așteaptă că standardele de date respective să fie lansate până la sfârșitul trimestrului II 2022: scrisoarea de transport multimodal (FWB) FIATA ne-negociabilă, FIATA Confirmarea de depozit (FWR) și Certificatul de primire al expeditorilor FIATA (FCR).

„Standardele utilizate acum, inclusiv singurul standard global pentru schimbul electronic de date UN/EDIFACT, au fost dezvoltate cu peste 20 de ani în urmă”, a declarat secretarul executiv al UNECE, Olga Algayerova. „Standardul pe care îl anunțăm astăzi se bazează pe o familie de modele de date de referință menite să devină următoarea generație de standarde globale pentru schimbul de informații comerciale și de transport care să fie utilizate în următorii 10-20 de ani că bunuri publice internaționale.”

„FIATA este încântată să fie un pionier în colaborarea cu UNECE pentru a permite schimbul de date standardizat care sprijină transportul multimodal în scopuri operaționale, folosind standardele UN/CEFACT că bază pentru a facilita interoperabilitatea.” a declarat Dr. Stéphane Graber, Director General FIATA. „FIATA se angajează să faciliteze schimbul fără probleme de date între expeditorii de marfă și părțile interesate din industrie. Lansarea modelului de date e-FBL este un pas important către comerțul fără hârtie, de care se așteaptă să beneficieze toți actorii din lanțul de aprovizionare prin reducerea costurilor, creșterea securității și câștigarea de eficiență.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »