Primul tren de marfă de mare viteză, lansat în Italia

Uniunea Societăților de Expediții din România

La 29 octombrie, a fost lansat serviciul Mercitalia Fast, un serviciu inovator de transport de marfă de mare viteza al Grupului FS Italiane, în prezența Ministrului Dezvoltarii Economice, Luigi Di Maio. Trenul va circula cu viteze de pâna la 300 km/h.

Mercitalia Fast este primul serviciu de transport feroviar de mare viteza din lume folosit pentru transportul mărfurilor. Astfel, a început o noua era pentru activitatea de transport de marfă a Grupului FS Italiane.

Mărfurile vor calatori la bordul unui tren de mare viteză care are o capacitate de încarcare echivalentă cu 17 camioane. Utilizarea containerelor va facilita operațiunile de încarcare și descărcare și le va face mai eficiente și mai sigure.

„Odată cu lansarea noului serviciu Mercitalia, transportul mărfurilor intră în mileniul al treilea. Facem, astfel, primul pas într-un proiect amplu care are ca scop definirea transportului de marfă de mare viteză italian, ca model de transport de ultimă generație în context european”, a declarat ministrul Luigi Di Maio.

Începand cu 7 noiembrie, noul serviciu de marfă, administrat de Polo Mercitalia, va conecta Terminalul Mercitalia din Maddaloni-Marcianise (Caserta), o poartă logistică către sudul Italiei, de Interportul Bologna, unul dintre cele mai importante hub-uri logistice din nordul Italiei, folosind rețeaua italiană de mare capacitate/mare viteză în fiecare zi, în 3 ore și 30 de minute. Pe viitor, compania planuiește să extindă serviciile Mercitalia Fast către alte terminale din principalele orașe italiane deservite de rețeaua de mare viteză.

„Mercitalia Fast va fi primul serviciu de transport de marfă care utilizează rețeaua feroviară națională de Mare Viteză/Mare Capacitate. Obiectivul nostru este să oferim servicii personalizate acelor clienți care doresc să livreze mărfuri rapid, eficient și la timp, aceste solicitari fiind în creștere ca urmare a actualului boom al comerțului online. În prezent, suntem singurul operator capabil să ofere un astfel de serviciu inovator”, a declarat Marco Gosso, CEO Mercitalia.

Serviciul Mercitalia Fast a fost creat pentru a răspunde nevoilor clienților care includ curieri rapizi, operatori de logistică, producatori, distribuitori și dezvoltatori imobiliari.
Acest prim serviciu Mercitalia Fast va reduce traficul pe principala autostrada italiană (Autostrada A1) cu aprox. 9.000 de camioane anual, reducând astfel și emisiile de dioxid de carbon cu 80%, comparativ cu transportul rutier.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Translate »