Piața de transport și logistică în cifre: o piață fragmentată, în care câteva sute de firme fac volume pentru mai bine de jumătate din industrie
După un 2022 record pentru industria de transport și logistică, 2023 a adus multe incertitudini şi consolidări.
Piaţa românească de transport este o piaţă fragmentată – cu peste 41.000 de agenţi economici – din care mai puţin de 10% realizează anual profit. Peste 80% din firmele de transport din România au între 1 şi 5 camioane. Mai precis peste 19.000 de firme au un singur camion şi alte peste 19.000 de firme au între 2 şi 5 camioane. Aceste firme sunt multe dintre ele extrem de fragile, având o capacitate mică de negociere cu clienţii de transport, astfel că în acest segment se înregistrează cea mai mare fluctuaţie de firme anual.
Pe segmentul expediţiilor şi logisticii, piaţa este destul de matură, cu foarte puţine apariţii noi în peisaj. Dacă în domeniul expediţiilor rutiere firmele cu capital românesc avansează an de an în clasamentul ordonat după cifră de afaceri, pe Contract Logistics multinaţionalele deţin controlul şi cresc an de an.
O privire pe piaţa de curierat arată o concentrare a pieţei în mâinile câtorva jucători, fiecare crescându-şi în jur o serie de subcontractori regionali, care se dezvoltă în acelaşi pas cu principalul partener.
Catalogul TOP Romanian Transport & Logistic Operators – publicat de revista Tranzit în fiecare an – oferă o vedere de ansamblu asupra pieței de transport, a celei de logistică și a pieței de curierat din România.
Ultima ediţie, 2024, a fost deja distribuit abonaţilor revistei Tranzit la începutul acestui an.
Pe lângă analizele de piață bazate pe cifre, dezvoltări de activitate, extinderi, preluări sau, dimpotrivă, desprinderi din grupuri de firme, catalogul conține o mulțime de date și statistici, unele dintre ele găsindu-se numai în acest adevărat „raport de piaţă”:
– Top 100 după cifra de afaceri
– Top 100 EBITDA
– Top 30 Profit/creştere a profitului
– Top 30 Active
– Top 100 flote
– Top 100 venituri/angajat
– Top 100 cheltuieli/angajat
– Topul firmelor cu cei mai mulţi angajaţi
Clasamentele sunt disponibile atât pentru firmele de transport (cod CAEN 4941), cât şi pentru expediţii şi logistică (coduri CAEN 5229, 5221, 5220) şi pentru firmele care fac activităţi de curierat.
Cei care doresc să comande catalogul pot să o facă pe office@traficmedia.ro.
Preț promoțional pentru membrii USER: 100 lei (varianta online), respectiv 120 lei (varianta print).
Abonații revistei Tranzit primesc gratuit un exemplar.